Slovenija
66 ogledov

Najdražje ni najboljše

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Nobena od testiranih tuninih konzerv ni presegla zakonsko določenih vsebnosti težkih kovin. Olje v njih je različne kakovosti, vsebnost soli je povprečna.
Ker je v ribah, ki so na koncu prehranjevalne verige (tja sodi tudi tun) vsebnost težkih kovin večja, v ZPS potrošnikom iz rizičnih skupin, kot so nosečnice, doječe matere in otroci, svetujejo, da so pri uživanju tunine previdni.

Zveza potrošnikov Slovenije je v reviji VIP objavila rezultate primerjalnega testa tunine v pločevinkah. Preverili so vsebnost živega srebra in kadmija, soli, kakovost in vrsto maščobe tunine ter kakovost oljčnega olja. Poleg tega so ocenjevali tudi okus."V nobenem od testiranih vzorcev ni bila presežena zakonsko določena vsebnost težkih kovin," je povedala prehranska strokovnjakinja Tanja Pajk Žontar.

Vsebnost soli so ocenjevali s prehranskim semaforjem. "Večina vzorcev jo je vsebovala srednje, eden pa veliko soli," je pojasnila Žontarjeva. Razpon soli je bil od 0,7 do 1,7 g na 100 g vzorca."Vsi vzorci so vsebovali označeno vrsto olja, a je bilo le to iz zelo različnih kakovostnih razredov," je povedala glede kakovosti olja. "Problem je, da pri oljčnem olju nista določena delež rafiniranega in deviškega oljčnega olja, hkrati pa tudi ni določena njegova kakovost." Razpon cen tunine je bil zelo velik, gibljejo se od 6,24 evra na kilogram za Ondino do 25,39 evra na kilogram za Delamaris. Kot že večkrat prej se je tudi tokrat pokazalo, da visoka cena še ne pomeni kakovosti.

Testirali so naslednje znamke: Almare (Hofer), Blue Mar-Simpex, Calvo, Delamaris, Eva Podravka, Mercator, Ondina, Rio Mare, Safcol, Spar in Tuš ter dve blagovni znamki tune z ekstra deviškim oljčnim oljem: Rio Mare in Thon Blanc-Marque repere iz Leclerca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.