Slovenija
138 ogledov

Najdražje? Poslušanje radia

“V prodajalni imam le star tranzistor, obveznosti zaradi njega pa veliko,” pravi Žurnal24 main
Glasba. Podjetniki, ki imajo radio v trgovini ali lokalu, so jezni zaradi opomina.

“V svojih trgovini imam le star tranzistor, zanj plačujem RTV-naročnino in dajatve Združenju skladateljev in avtorjev za zaščito avtorske pravice Slovenije (Sazas), zdaj pa sem dobil še odvetnikov opomin s položnico Zavoda za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije (Zavod IPF) za skoraj 40 evrov,” je ogorčen Dario Gazič, eden od malih podjetnikov iz Ljubljanske ulice, ki so takšno pošto prejeli konec prejšnjega tedna.

Septembra poslali 3.996 računov
IPF. Septembra so obravnavali 223 uporabnikov, ki so komercialne fonograme javno priobčevali, a za to niso plačali. Mednje spadajo tudi podjetniki iz Izole.

Gaziča je sredi septembra obiskal predstavnik Zavoda IPF, ki mu je pustil potrdilo o opravljenem nadzoru javnega predvajanja glasbe z napovedjo prejetja pogodbe o ureditvi medsebojnih razmerij. “A nismo dobili ne pogodbe ne položnice. Zakaj bi zdaj plačeval obveznosti za nazaj in še stroške odvetniškega opomina?” sprašuje.

Borut Bernik Bogataj, odvetnik Zavoda IPF, trdi, da se vsak mesec najdejo podobni primeri: “A naša evidence kaže, da so bile pogodbe poslane tudi v Izolo. Uporabniki bi morali poznati svoje obveznosti, o tem jih je obvestila tudi obrtna zbornica.”

Svetuje, naj Zavod IPF zaprosijo za ponatis pogodbe. “Je pač tako, da je najdražje poslušanje radia – zanj je treba plačati naročnino RTV, obveznosti do Sazasa, IPF in Združenja avtorjev Slovenije – za avtorsko literaturo. Najcenejše je predvajanje uradno posnetih nosilcev zvoka – za to je treba plačati le dajatve Sazasu in IPF,” razloži odvetnik.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.