Slovenija
46 ogledov

Najeli bolgarske stavkokaze

“Če je stavka, je stavka, in to, kar počne delodajalec z nadomestni-mi delavci, Žurnal24 main
Hidria Rotomatika. Vodstvo krši zakon o stavki. Danes inšpekcijsko poročilo.

Sedem nadomestnih delavcev je tudi v torek delalo namesto stavkajočih. “Gre za agencijske delavce iz Makedonije in Bolgarije, ki so prišli iz idrijskega obrata,” je pojasnila Milena Koselj Šmit, predsednica gorenjskega sindikata Neodvisnost. Poudarila je, da je to prvi primer v Sloveniji, da je delodajalec stavkajoče delavce zamenjal z nadomestnimi. “Zakaj potem v ustavi sploh imamo pravico do stavke?!” se je vprašala.

Inšpektor nad Gradejo
Podjetje. Neuradno smo izvedeli, da naj bi inšpektor preverjal tudi ljubljansko podjetje Gradeja, gradbene storitve, ki ni registrirano kot agencija za posredovanje delavcev, ampak kot gradbeno podjetje, njeno ime pa se pojavlja v primeru nadomestnih delavcev, ki so v Hidrii Rotomatiki zamenjali stavkajoče.

Inšpektor za delo je bil v torek znova v jeseniški Hidrii Rotomatiki. Ugotovil je, da stavka poteka v skladu z zakonom, inšpekcijsko poročilo pa bo znano v sredo. V sindikatu in stavkovnem odboru so opozorili na kršitev 4. člena zakona o stavki. “Uprava podjetja od petka ni pokazala pripravljenosti za nadaljevanje pogajanj, s čimer krši zakon, ki določa, da se morata delodajalec in stavkovni odbor med stavko pogajati in morata sporazumno poskušati najti rešitev,” je pojasnila Koselj Šmitova, Andrej Robič, predsednik stavkovnega odbora v jeseniškem obratu, pa je ob tem dodal, da “ima neuradne namige, da naj bi se pogajanja nadaljevala v sredo”.

Delavci: Božičnice ni bilo
Stavkajoče delavce, ki so zaposleni za določen čas, skrbi, da jim zaradi stavke ne bodo podaljšali pogodb. Koselj Šmitova in Robič pa sta se odzvala na zavajajoče izjave vodstva Hidrie Rotomatike, da “je Hidria eno od redkih podjetij, ki redno izplačuje božičnico”. Robič je pojasnil: “Delavci Hidrie Rotomatike v letih 2008 in 2009 nismo prejeli nobene božičnice, ampak nam je uprava izplačala razliko regresa za letni dopust.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.