Slovenija
343 ogledov

Najem za evro odpade

gradnja Shutterstock
Poiskali smo odgovore na najpogostejša vprašanja.

Pozabite na simbolne najemnine za družinske člane

Kje se da vpogledati vrednost nepremičnine?
Vrednost nepremičnine je mogoče preveriti na spletni strani E-prostor.gov.si. V razdelku Bližnjice do aplikacij kliknete prvo (Javni vpogled v podatke o nepremičninah). Iskati je mogoče po naslovu (lahko dodate tudi številko dela stavbe) ali po katastrski občini in parcelni številki. Da vidite vrednost, morate klikniti rumen krogec z znakom evra.

V moji (drugi) nepremičnini živi hči (sestra, starši ...). Kaj lahko storim, da ne bom plačal davka po višji stopnji, ki velja za nerezidenčne nepremičnine?
Možnosti sta dve: ali jim stanovanje za vsaj pol leta oddate za tržno najemnino ali pa jim na nepremičnini podelite služnost. Če se odločite za oddajo v najem, mora biti najemnina tržna, od nje pa boste morali plačati dohodnino (od 90 odstotkov prejete najemnine je 25 odstotkov davka). Pri simbolni najemnini boste morali za stanovanje plačati davek po višji, 0,5-odstotni davčni stopnji, trdijo na ministrstvu za finance. Če boste sorodnikom podelili služnost, pa boste imeli stroške s pripravo pogodbe, overitvijo in vpisom v zemljiško knjigo. Bodite pozorni tudi na to, da je služnost zelo težko preklicati, zato jo je morda bolje podeliti za krajše obdobje.

Ali mora biti najemnik stalno ali začasno prijavljen, da se za stanovanje lahko uveljavi nižja davčna stopnja?
Ali ima najemnik v stanovanju prijavljeno stalno prebivališče, začasno prebivališče ali prebivališča sploh nima prijavljenega, na davek na nepremičnine ne bo vplivalo. Po zakonu mora biti stanovanje v letu pred letom, za katerega se odmerja davek, vsaj šest mesecev oddano na prostem trgu, da zanj velja nižja (rezidenčna) davčna stopnja.

Stalno prebivališče v več vredni nepremičnini - nič več oprostitev

Ker sem kupila novo nepremičnino, sem bila pet let oproščena nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč. Bo to veljalo tudi za davek? Menda bi bil to lahko protiustavni poseg v pridobljene pravice.
Stališče ministrstva za finance je, da se s predlogom zakona o davku na nepremičnine uvaja nova sistemska dajatev, s katero se vse oprostitve in olajšave, uveljavljene v sistemu davka od premoženja in nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč, ukinjajo oziroma prenehajo veljati.

Imam dve nepremičnini. Kje se mi splača prijaviti, da bom plačal čim manj davka?

Če za eno nepremičnino statusa nerezidenčne nepremičnine ne boste poskušali zagotoviti s služnostjo ali oddajanjem v najem, se izplača prijaviti v dražji stanovanjski nepremičnini. Ob tem ne pozabite, da prebivališče vpliva tudi na druge pravice, denimo na povračilo potnih stroškov, v nekaterih občinah tudi na pravico do vrtca.

Kdaj bomo spet dobili informativne izračune in na kateri datum se bodo nanašali?
Skladno z zakonom bo moral Gurs informativni izračun davka in podatke o nepremičninah odposlati do 1. februarja prihodnje leto. Na kateri dan se bodo nanašali podatki, še ni znano. Davek se bo odmeril glede na stanje 1. aprila.

Za koliko bodo davek lahko zvišale občine in kako znižati davek za nedokončano hišo

Moja hiša je pod streho in ima okna, a še ni vseljiva, Gurs pa jo je ocenil na 300 tisoč evrov? Bom moral plačati 1.500 evrov davka, ker tam nisem prijavljen?
Če je hiša nedokončana (zgrajena na primer do 3. gradbene faze), se taki hiši določi dejanska raba dela stavbe pod šifro "111000 stanovanje, neprimerno za bivanje, v stavbi z enim stanovanjem", pojasnjujejo na Gursu. Kot dokaz lastnik priloži fotografijo in podpisan vprašalnik. Če geodetska uprava dvomi o pravilnosti podatkov, lahko izvede tudi terensko identifikacijo take stavbe. Ker se stavba ne uporablja, mora imeti uporabno površino nič kvadratnih metrov, in s tem se tudi vrednost ustrezno zmanjša.

Kdaj bodo občine lahko zvišale oziroma znižale davek?
Občine davka na nepremičnine v prihodnjem letu ne bodo smele spreminjati, v letu 2015 in 2016 pa ga bodo lahko le povišale, zmanjšale pa ne. Občine bodo lahko davek zvišale ali znižale za 50 odstotkov, kar pa se nanaša le na polovico davka, ki pripada njim. Tako bodo davčno stopnjo 0,15 (0,075 državi in 0,075 občini) zvišale na 0,1875 odstotka ali znižale na 0,1125 odstotka. Pri sto tisoč evrov vredni hiši ali stanovanju bo davek lahko od 112,5 evra do 187,5 evra (ob nespremenjeni davčni stopnji pa 150 evrov).

120 evrov bo v letu 2014 davka za sto tisoč evrov vredno hišo ali stanovanje, v katerem ima lastnik prijavljeno stalno prebivališče.

400 evrov bo v letu 2014 davka za sto tisoč evrov vredno nerezidenčno hišo ali stanovanje.

750 evrov bo davka za sto tisoč evrov vredno nepremičnino za poslovni namen ali za enako vredno zemljišče za poslovni namen.

500 evrov davka bo treba plačati za sto tisoč evrov vredno zemljišče za gradnjo stavb.

150 evrov bo davka za sto tisoč evrov vredno kmetijsko zemljišče.

70 evrov davka bo treba plačati za sto tisoč evrov vreden gozd.

od 200 do 1.200 evrov globe je predvidene za vse fizične osebe, ki ne sporočijo popolnih in pravilnih podatkov o nepremičnini. Ista je tudi globa za fizično osebo, ki nepremičnino oddaja v najem, a tega ne bi prijavila.

Komentarjev 3
  • feferon 14:51 09.december 2013.

    Večina ljudi mislim, da je poštenih in jim takšno skrivanje ali knjiženje dolga na parcele niti na pamet ne pride...

  • zcmr 22:01 15.november 2013.

    Vsem pripravljalcem in sprejemnikom tega diktatorskega lopovskega zakona zazelim vse najslabse v zivljenju in zdravlju.

  • KLOBO 17:35 15.november 2013.

    Ja, pa kaj komplicirate o teh višinah davka !!! Napravite tako kot velika večina slovenskih tajkunov, lopovov, kriminalcev, menedžerjev, nadzornikov, VKNJIŽITE NA NEPREMIČNINO ZEMLJIŠKI DOLG ZA 1 MILJON EUR PA SE NAJ DRŽAVA IN NJENA DAVČNA SLIKA !!! Zakaj pa ...prikaži več pa bi privilegij zemljiškega dolga veljal samo za prej navedene eminentneže, naj velja za vse. Plačo pa obremenite do zakonskega minimuma, torej do minimalne plače pa si bo država in njena požrešna vlada lahko le mislila, da bo v državno blagajno iz naslova Nepremičninskega davka prikaplalo 450.000.000 €, oz. 230.000.000 €, ki ji gre državi !! ZAKAJ PA NE ALI NE g. bavčar, g. Kordeš, g. Kosmina, g. Jaklič, g. janković, ga. Hilda, saj smo pred zakonom vsi enaki !!