Slovenija
46 ogledov

Najemniki pod drobnogled

Slovenija 22.08.2013 zasteklen balkon, stanovanja, zasteklitev, blok, zgradba, s Saša Despot
Preverjajo, ali so najemniki še upravičeni do neprofitne najemnine.

Povpraševanje po najemu neprofitnih stanovanj v Celju vztrajno raste in je že nekaj let večje od ponudbe, ugotavljajo v družbi Nepremičnine, ki razpolaga z več kot dva tisoč neprofitnimi stanovanji.

Na listi A 433 prosilcev

Ker se je tudi letos na razpis za dodelitev neprofitnih stanovanj na seznam A uvrstilo kar 433 prosilcev, kar pomeni, da imajo vsi ti tako nizke dohodke, da jim ni treba plačati soudeležbe, so se v Celju odločili, da bodo v naslednjih dneh preverili, ali so vsi tisti, ki zasedajo občinska stanovanja, še upravičeni do neprofitnega najema.

Tistim, ki se jim je gmotni položaj izboljšal, bodo najemnino spremenili v tržno. To pa pomeni, da bi za najemnino po novem plačevali polovico več kot doslej.

Takega pregleda še ni bilo

Najemnike bodo zato v teh dneh pozvali, naj dostavijo vse potrebne dokumente, s katerimi bodo dokazovali, da so do najema neprofitnega stanovanja še vedno upravičeni. Direktorica družbe Nepremičnine Danica Doberšek pravi, da bodo iz preverjanja izločeni vsi, ki so upravičeni do subvencij za plačilo najemnine.

V Celju se bodo takšnega preverjanja lotili prvič, čeprav jim zakon omogoča, da to storijo vsakih pet let in od najemnikov zahtevajo, naj jim predložijo dokazila in izjave o izpolnjevanju pogojev za zasedbo neprofitnega stanovanja.

A ne le tisti, ki takšna stanovanja zasedajo že leta, podatke bodo morali posredovati tudi tisti, ki so postali najemniki pred kratkim, saj želijo tako v družbi Nepremičnine čim prej vzpostaviti natančno evidenco.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.