Slovenija
9 ogledov

Najemnini niso kos

Na RIC-u bi želeli, da občina prostore odkupi, saj ustrezajo vsem njihovim potre Žurnal24 main
Draga najemnina prostorov in občinsko neplačevanje pehata Razvojno izobraževalni center (Ric) v nelikvidnost.

Na razvojno izobraževalnem centru (RIC) se iz meseca v mesec srečujejo z nelikvidnostjo, saj ne zmorejo plačevanja visokih stroškov najemnine za prostore na Ljubljanski cesti, v katere so se preselili lani.

 

24dejstva

20 tisoč evrov na mesec znaša najemnina za 1230 kvadratnih metrov prostorov RIC.

Najemnino z nekaterimi stroški vred naj bi v višini dobrih 66 odstotkov sofinancirala novomeška občina, ki je ustanovitelj javnega zavoda RIC. ''Ker je cena 12 evrov na kvadratni meter, pri računu pa se upošteva tudi rast življenjskih stroškov, to presega naše zmožnosti, da bi sami plačevali razliko, ki je ne pokrije občina,'' pove direktorica RIC-a Meta Gašperšič. Svet zavoda je zato ob lanskoletnem negativnem zaključnem računu občini predlagal, naj prostore odkupi ali pa najemnino plačuje v celoti.

Sklep brez denarja
Kot navaja Gašperšičeva, so jih prejšnji mesec z občine obvestili, da trenutno odkup ni možen, da pa bodo, dokler RIC ne dobi ustreznih prostorov v upravljanje, v celoti pokrivali stroške najemnine in to od začetka letošnjega leta naprej. ''Sklep imamo, denarja pa še ne, saj je tudi občina v težavah. Upam, da bomo s skupnimi močni te stvari nekako premostili,'' meni Gašperšičeva.

Potem ko je občina v nekdanje prostore RIC-a v Kulturnem centru Janeza Trdine preselila drug javni zavod – URS (Univerzitetno raziskovalni center), je na zadnji občinski seji tudi formalno uskladila sedeža zavodov in se hkrati tudi zavezala, da bo RIC-u zagotovila prostore za delovanje. ''Ovira za odkup pa je cena, ki jo za prostore postavlja lastnik, to je Raiffeisen banka,'' še pove Gašperšičeva.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.