Slovenija
21 ogledov

Najhladnejši julijski dan

Sneg na Kredarici Facebook / Razmere v gorah
Danes najhladnejši julijski dan v zadnjih nekaj letih. Na Kredarici ves dan sneži. Plohe in nevihte tudi še v prihodnjem tednu.

Vremenoslovci so za danes napovedali najhladnejši julijski dan v zadnjih nekaj letih, temperature v notranjosti države do 12. ure niso presegle 15 stopinj Celzija. Na Kredarici že vse dopoldne sneži.

Medtem ko nekaterim spremenljivo vreme povsem ustreza, se zlasti tisti, ki pričakujejo svoje letne dopuste, sprašujejo, kdaj se bo vreme ustalilo. Po spremenljivem koncu tedna, ki je pred nami, se ne bo povsem umirilo niti prihodnji teden. "Za soboto kaže, da bodo popoldanske plohe redke, v nedeljo pa spet nekoliko pogostejše. Podobno kot v nedeljo, bo tudi ponedeljek," za zurnal24.si pove Andrej Velkavrh z agencije za okolje.

Prihodnji teden bo postopno topleje, temperature bodo spet dosegle 30 stopinj, noben dan pa ne bo minil popolnoma brez ploh in neviht. "Ne bo jih veliko, brez njih pa vendarle ne bo šlo," pravi Velkavrh. Začetek julija je res precej aprilski, je pa še vedno v okvirih povprečja. "Temperature so znotraj povprečja," pravijo na Arsu. Za tako imenovane poletne temperature namreč veljajo že tiste okrog 25 stopinj.

Morje pri slovenski obali ima 26 stopinj. "Čez dan in jutri bo pihala burja, tako da se bo za konec tedna sicer nekoliko ohladilo," še pove Velkavrh.

Lani bistveno bolj vroče

Lansko poletje se je po vročini in suši - skupaj s poletji leta 2003 in 2012 - uvrstilo med prve tri v več kot 100 letih. Povprečna temperatura lanskega poletja v Ljubljani je znašala 22 stopinj Celzija, kar je skoraj 3 stopinje več od stoletnega povprečja. Lani smo v Ljubljani beležili 35 dni s temperaturo vsaj 30 ali več stopinj, kar je 12 dni več od povprečja zadnjih 10 let.

Je možno, da letošnje poletje z nestanovitnim začetkom preseže lanskoletnega? V tem trenutku je vsekakor karkoli še prezgodaj napovedovati, pričakovano odgovarjajo na Arsu.

Gneča že tretji konec tedna

Ne glede na nestanovitno vreme pa je za konec tedna pričakovati gnečo na slovenskih cestah. "Gneča bo že tretji vikend zapovrstjo," pravi Sandra Urbančič s prometno informacijskega centra. V petek popoldne in v soboto dopoldne bo gneča iz notranjosti proti Primorski in mejnih prehodih s Hrvaško, v nedeljo popoldne v obratni smeri. Na centru še izpostavijo, da se potniki na pot pripravite, se izogibate uram, ki so najbolj prometno obremenjene, predvsem pa ne pozabite na tekočino.

Nevarni natikači

Poletne potovalne navade se med slovenskimi vozniki sicer izboljšujejo, ugotavlja AMZS v anketi, ki so jo junija opravili med več kot 660 vozniki. Med najpogostejšimi napakami izpostavljajo vožnjo v natikačih, v katerih vozi 58 odstotkov vprašanih.

"Zveni zelo nedolžno, vendar se v nepričakovani situaciji, ko je potrebna hitra reakcija voznika, lahko izkaže za usodno. Ko je potreben hiter pritisk na zavoro, se pogosto zgodi, da se vrh natikača zatakne ravno za stopalko zavore, kar vozniku onemogoči pravočasen pritisk in s tem zaviranje," opozarjajo na AMZS.

Na splošno pa slovenski vozniki na pot odhajamo bolj pripravljeni, izkoristimo informacije, ki so nam na voljo glede trenutnega stanja na cestah, preverimo tudi stanje v državah, kamor potujemo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.