Slovenija
12 ogledov

Najhujša Pahorjeva blokada

Kosorjeva je kot enega težjih trenutkov v pristopanju v EU omenila slovensko blo Žurnal24 main
Hrvaška premierka Jadranka Kosor je na novinarski konferenci govorila o dolgi poti hrvaške v EU. Med najtežjimi trenutki v pogajanjih z EU je izpostavila slovensko blokado leta 2009.

Hrvaška premierka Jadranka Kosor se je na današnji novinarski konferenci na sedežu vlade zahvalila tako hrvaškim državljanom kot uradnikom EU zaradi petkove ocene Evropske komisije, da je Zagreb pripravljen skleniti pogajanja z Brusljem.

Med težkimi časi v hrvaških pogajanjih bi rada izpostavila blokado pogajanj leta 2009, ko sem prišla na čelo vlade, je spomnila Kosorjeva. Kot je dodala, je takratna slovenska blokada vrste hrvaških pogajalskih poglavij grozila, da bodo pogajanja "ostala zamrznjena".

"V takšnih okoliščinah dosegli veliko"
"Ko smo uredili obmejni spor s Slovenijo, ko smo pokazali evropsko obnašanje pri iskanju rešitve in ko smo se uspeli dogovoriti, da bomo odprto vprašanje uredili na podlagi arbitražnega sporazuma, smo odprli vrata za nadaljevanje pogajanj," je izjavila Kosorjeva.

Nenazadnje smo uredili tudi vprašanje, ki je bilo 18 let na mizi med Slovenijo in Hrvaško, ter dokazali, da je možno priti do rešitve in deblokirati pogajanja ter stopiti naprej.

Med drugimi težavami, ki niso šle v prid Hrvaški, je izpostavila tudi zasičenost EU s širitvijo, zaplete z lizbonsko pogodbo ter gospodarsko krizo. "V takšnih okoliščinah smo dosegli veliko", je izjavila premierka. Povedala je, da je bila vera v uspeh ključna za sklenitev pogajalskega dela, ki so ga dosegli kljub številnim kritikam in pritiskom.

"Zahvalila" se je tudi kritikom
Izkoristila je priložnost, da bi se, kot je dejala, zahvalila tudi tistim na Hrvaškem, ki so ovirali vlado v pogajanjih in podcenjevali njene uspehe. Čeprav ni omenjala imen, je bilo očitno, da je imela v mislih tudi predsednika države Iva Josipovića, ki je pred kratkim dejal, da sklenitev pogajanj junija ne bo veliki dosežek vlade glede na to, da pogajanja trajajo že vrsto let.

Dejala je, da so Hrvaški pot proti EU obeležila številna merila, ki jih je morala Hrvaška kot prva država kandidatka izpolniti tako za odpiranje kot za zapiranje poglavij. Spomnila je, da je Hrvaška izpolnila 138 formalnih meril, skupaj s "podmerili" pa čez 400, ki so bili navezani na reforme.

Zelena luč ob 20-letnici
V ponedeljek bomo takoj nadaljevali delo, da bi dosegli vključitev 1. julija 2013, sicer pa čakamo na odločitev Evropskega sveta 23. in 24. junija, potem pa bomo pripravljali pristopno pogodbo, je dejala Kosorjeva. Dodala je, da bo sklenitev pogajanj najboljše in največje darilo ob 20. obletnici hrvaške samostojnosti.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso v petek sporočil, da je komisija ocenila, da je Hrvaška pripravljena končati pristopna pogajanja z Evropsko unijo. To Hrvaški utira pot, da postane 28. članica EU 1. julija 2013.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.