Slovenija
24 ogledov

Najlepši dan četrtek, prihodnji teden snežinke

Pomlad, sneg, rože Shutterstock
Čeprav je na Gorenjskem v ponedeljek pozno popoldne in zvečer nehalo snežiti, so obilne količine mokrega snega ponoči povzročile več težav. Opozorilne pretoke so dosegle tudi nekatere reke in poplavljajo na izpostavljenih območjih ob strugah. Najlepši dan ta teden bo četrtek.

Opozorilne pretoke so danes na izpostavljenih območjih ob strugah dosegli reke Vipava, Branica, Rižana in Reka ter manjši vodotoki na širšem območju Postojne. Omenjene reke se že umirjajo in bodo največje pretoke dosegle danes zvečer in v noči na torek.

Tekom noči bo narasla tudi Ljubljanica in poplavila na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav. Krka pa bo naraščala še jutri in v spodnjem toku predvidoma v noči na sredo dosegla opozorilni pretok. Ojezerjena območja kraških polj na Notranjskem se bodo v prihodnjih dneh ohranjala. Ponoči bodo močneje narasle tudi reke na Domžalskem polju in reka Kolpa. Pri tem lahko dosežejo opozorilne pretoke in se v manjši meri razlijejo ob strugah.

Zaradi povišanega plimovanja lahko gladina morja na mareografski postaji Koper danes zvečer med 23. in 1. uro preseže višino 295 centimetrov. Pri tem lahko morje za kratek čas poplavi najnižje dele obale.

Veliko težav zaradi vremena

Zaradi velike količine mokrega snega so pod njegovo težo klonili posamezna drevesa in strehe. Na več krajih po Gorenjskem pa so prebivalci za krajši čas ostali brez elektrike, najdlje je izpad trajal na območju Kranjske Gore. Danes zjutraj so se pojavile tudi manjše težave z dobavo električne energije na Ljubelju.

Včeraj nekaj pred 21. uro je na planiški skakalnici plaz zasul delavca, ki si je poškodoval nogo. Pod težo obilnega snega pa je popustila napihljiva streha mobilnega drsališča za dvorano Podmežakla na Jesenicah. Medtem se je na radovljiškem bazenu šotor, s katerim je prekrit, upognil.

Veliko dela so imeli gasilci že preko dneva, ko je na Gorenjskem močno snežilo. Posredovali so pri številnih prometnih nesrečah, ki so se večinoma končale le z materialno škodo.

In kaj nas čaka v prihodnjih dneh?

Danes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Pojavljale se bodo kratkotrajne krajevne padavine, deloma plohe. "Današnje padavine ne bodo omembe vredne, kar pomeni, da k poplavljanju ne bodo pripomogle. Lokalno lahko nastane kakšna ploha," je dejal dežurni vremenoslovec iz Agencije RS za okolje (Arso) Jure Cedilnik.

V sredo se bo spet pooblačilo, dopoldne bo deževalo predvsem v zahodnih in ponekod v osrednjih krajih, v noči na četrtek pa se bodo padavine okrepile in zajele vso državo. Meja sneženja se bo spustila na okoli 800 metrov nadmorske višine. "Padavin v noči na četrtek ne bo pretirano veliko in naj ne bi vplivale na pretoke rek, " pravi Cedilnik.

"Najlepši dan bo četrtek popoldan, ko se bo zjasnilo. Lepo vreme bo tudi v petek in soboto. Temperature bodo prijetne, zgodnjepomladanske. Kot kaže, se bo v nedeljo spet pooblačilo. Nato bo sledilo manjše poslabšanje, in sicer v snežni obliki. Tako se lahko v ponedeljek sneg meša z dežjem po nižinah, saj bo meja sneženja zelo nizka."

Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 14:42 19.marec 2013.

    Zastarela informacija !http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/napoved.htmlpa tkole kaže recimo vsaj za Kranj za 10 dni naprej:http://uk.weather.com/weather/10day-Kranj-SIXX0001

  • Perob 14:15 19.marec 2013.

    S tem naslovom ste me pa razjezili na polno! Zakaj zavajate??? Naslov zveni tako, kot da bo spet precej snega, ampak ga ne bo. Vremenarji ga nekaj napovedujejo nad 800 metri nadmorske višine v četrtek ponoči, ampak ne veliko. Zamislite ...prikaži več se malo. Taki ste kot 24ur.com.