Slovenija
46 ogledov

Najmanj kriminalcev ima Rečica ob Savinji

Vlomilec Shutterstock
Najmanj storilcev kriminalnih dejanj v Rečici ob Savinji, tako kažejo izsledki primerjalne študije.

Trinajstega marca bodo na konferenci Zlati kamen na Brdu pri Kranju razglasili prvega prejemnika nagrade zlati kamen za razvojno najprodornejšo občino. V ožjem izboru je 12 občin, med katerimi bodo člani Strokovnega sveta Zlati kamen izbrali šest finalistov in na koncu zmagovalca.

Najmanj storilcev kriminalnih dejanj v Rečici ob Savinji

Zlati kamen je sistem za spremljanje razvojnih dosežkov lokalne samouprave in 211 slovenskih občin na podlagi metodologije ISSO. Primerjalna študija je na primer pokazala, da je občina z najmanjšim deležem storilcev kaznivih dejanj v zadnjih petih letih Rečica ob Savinji. Med velikimi občinami je na prvem mestu Škofja Loka, med mestnimi pa nekoliko presenetljivo Nova Gorica. Še ena zanimivost, do katere so prišli, je, da zelo malo storilcev kaznivih dejanj prihaja iz občin, ki mejijo na prestolnico, so zapisali v sporočilu za javnost v Planet GV.

Podatki o kriminalu kot izraziti obliki asocialnega vedenja dajejo zgovorno sliko socialne kohezije v nekem okolju. Lestvico naj občin so oblikovali s pomočjo podatkov o deležu obsojenih storilcev kaznivih dejanj v celotni populaciji. Da bi bila slika statistično zanesljivejša, so uporabili podatke za pet let.

Storilci analizirani glede na kraj prebivališča

Podatek ne govori o kraju, kjer se je kriminalno dejanje zgodilo, in torej o stopnji varnosti, pač pa so storilci kaznivih dejanj analizirani glede na občino stalnega bivališča.

Kot pravijo, ni posebno presenečenje, da na vrhu prevladujejo majhne občine, saj je v manjših skupnostih socialna kohezija večja. Poleg tega pa omenjeno pravilo ne velja vedno. To dokazuje zadnje mesto na seznamu, kamor se je uvrstila najmanjša slovenska občina Hodoš. V zadnjih letih je bil zaradi kaznivih dejanj obsojen dober odstotek prebivalstva oziroma petdesetkrat več kot v Rečici ob Savinji.

 

Rečica spada med mikroobčine z manj kot dva tisoč prebivalci. Med majhnimi občinami od dva tisoč do pet tisoč prebivalcev ima najboljši rezultat Log - Dragomer, med srednje velikimi od pet tisoč do deset tisoč prebivalcev Dobrova – Polhov Gradec, med večjimi, od 10 tisoč do 20 tisoč, Brezovica in med velikimi nad 20 tisoč prebivalcev Škofja Loka. Škofja Loka je na celotnem seznamu uvrščena na 82. mesto, medtem ko je najboljša mestna občina na skupnem 117. mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.