Slovenija
25 ogledov

Najmanj se bo gradilo v Zasavju

(Foto: IFP) Žurnal24 main
Največ stanovanj, kar 68 odstotkov, se bo letos gradilo v osrednjeslovenski regiji, kar 185. Najmanj v Zasavju, le tri.

V četrtem četrtletju 2010 je bilo v Sloveniji izdanih 1.006 dovoljenj za gradnjo stavb, so sporočili iz Statističnega urada RS (Surs).

Vse načrtovane stavbe naj bi obsegale nekaj več kot 501 tisoč m²,kar je le za odstotek manj kot v četrtem četrtletju 2009. Drugače je bila površina načrtovanih stanovanjskih stavb leta 2010 za 9 odstotkov manjša kot prejšnje leto, medtem ko je bila površina načrtovanih nestanovanjskih stavb za 7 odstotkov večja kot prejšnje leto.

75 odstotkov površin za stanovanja
75 odstotkov stanovanjskih površin je bilo po podatkih Sursa načrtovanih v enostanovanjskih stavbah. V načrtovanih nestanovanjskih stavbah pa bo večji del površin namenjen upravnim in pisarniškim stavbam in industrijskim stavbam in skladiščem.

Z izdajo gradbenih dovoljenj v četrtem četrtletju 2010 je bila predvidena gradnja 989 stanovanj, ki je, kot so zapisali na strani Sursa, 20 odstotkov manj kot v četrtem četrtletju 2009.

98 odstotkov načrtovanih novih stanovanj bo zgrajenih v stanovanjskih stavbah; 96 odstotkov vseh načrtovanih novih stanovanj bo pridobljenih z novogradnjo. 67 odstotkov načrtovanih stanovanj bo zgrajenih v enostanovanjskih stavbah; ta stanovanja bodo merila povprečno 170 m². Stanovanja v večstanovanjskih stavbah pa bodo merila povprečno 70 m².

Največ novih stanovanj v osrednjeslovenski regiji
Kar 68 odstotkov vseh načrtovanih stanovanj, se bo, kot objavlja Surs, gradilo v štirih statističnih regijah od dvanajstih, in sicer v osrednjeslovenski (185 stanovanj ali 19 odstotkov vseh), v obalno-kraški (181 stanovanj ali 18 odstotkov vseh), v podravski (154 stanovanj ali 16 odstotkov vseh) in v savinjski regiji (152 stanovanj ali 15 odstotkov vseh). Najmanj stanovanj je načrtovanih v zasavski regiji (le 3).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.