Slovenija
9991 ogledov

Najmanj testov doslej, odkrita nova okužba

koronavirus covid-19 test Epa
Včeraj je bila ob opravljenih 256 testih odkrita ena pozitivna oseba. Novo okužbo z virusom sars-cov-2 so potrdili pri tujem državljanu. Umrla ni nobena oseba s covidom 19.

Včerajšnje število testov je najnižje doslej od začetka epidemije, doslej je bilo za konec tedna navadno opravljenih okoli 500 testov.

V bolnišnicah je še 16 obolelih za covidom-19, to je manj, kot jih je bilo 12. marca, to je na dan, ko smo razglasili epidemijo, od tega so trije na intenzivni negi.

Graf obolelih s koronavirusom | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Po podatkih NIJZ je bilo včeraj le še deset aktivnih okužb, to je okužb, ki so bile potrjene v zadnjih 14 dneh, ti okuženi bi lahko še bili kužni. Glavni epidemiolog na NIJZ Mario Fafangel je na novinarski konferenci dejal, da je aktivnih okužb le še osem. V zadnjih sedmih dneh smo potrdili le tri okužbe.

Že dva tedna za vse okužene vemo, kje so se okužili

"Za čisto vsak prijavljen primer bolezni se naredi epidemiološko poizvedovanje, torej kje se je gibala, kje se je morda okužila, nato vstopi iskanje kontaktov, to delamo za vsak primer, popiše in najde se kontakte dva dni pred začetkom simptomov do takrat, ko je potrjena okužba, te kontakte najdemo in če je to relevantno, se svetuje karantena. Primeri, ki se pojavljajo, so vsi znanega izvora. Že več kot dva tedna nimamo primera, ko ne bi poznali izvora," je povedal Fafangel. 

Graf obolelih s koronavirusom | Avtor: Vlada RS Vlada RS

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 2
  • sam50 16:38 25.maj 2020.

    Ja in skoraj nično število okužb bo trajalo tja do konca poletne sezone,ko se bo morje ohladilo pa spet udari po ukrepih....

  • miho 12:45 25.maj 2020.

    Verjetno pa vsi novo okuženih iz domov starejših občanov...