Slovenija
43 ogledov

"Najmanjša napaka te stane življenja"

Marko Korošec, zmagovalna fotografija natečaj National Geographic
1/9
Marko Korošec
Slovenec Marko Korošec je s fotografijo Dan neodvisnosti prepričal žirijo revije National Geographic in osvojil prvo nagrado. Njegova velika strast je vreme, še posebej ekstremni vremenski pojavi.

Marko Korošec je svet osvojil s fotografijo, ki jo je poimenoval Dan neodvisnosti. Za sodelovanje na natečaju revije National Geographic se je odločil, ker je želel poskustiti nekaj novega. "Do sedaj se podobnih natečajev nisem udeleževal, a tokrat me je premamil izziv z vremensko fotografijo v takšnem širokem spektru natečaja. Poslal sem štiri fotografije, izbiral pa sem takšne, ki prikazujejo mogočnost narave proti človeku," nam je povedal 32-letni Korošec, ki se v prihodnje namerava prijaviti še na kakšen fotografski natečaj.

Zmagovalna fotografija mu je prinesla mamljivo nagrado, potovanje na Aljasko. "Na Aljasko se bom verjetno odpravil v pomladnih mesecih prihodnjega leta. Pokrajina tam je že sama po sebi izredno mamljiva in atraktivna, nadejam pa si tudi kakšne zanimive vremenske situacije," je dejal Korošec, čigar največja strast je zagotovo vreme.

Nevarnost ni daleč

Eden od večjih izzivov pa mu zagotovo predstavlja lov na tornade. Za njimi se podi na Aleji tornadov v ZDA, kamor se je odpravil že večkrat. "Ekspedicije v Alejo tornadov načrtujem glede na vremenske razmere, saj niso vse sezone zelo dinamične in ker je zadeva povezana s kar velikimi stroški, naredim trezen razmislek pred končno odločitvijo za odhod." V ZDA se pridruži ekipi prijateljev, s katerimi že več let skupaj lovijo tornade. "Smo dobro uigrana ekipa z veliko izkušnjami ter predvsem dobra družba za take ekspedicije."

Lov na tornade ni mačji kašelj. "Običajno že dan prej pregledujem vremenske karte in si določim potencialna območja, kjer bo verjetno prišlo do razvoja neviht. Tako da si lahko že vnaprej pripravim strategijo poteka lova. Na dan lova že zjutraj preverim vremenske razmere in primerjam z napovedmi, nato sledi več ur vožnje do lokacij predvidenih neviht, kjer potem sledi spremljanje pojavov do poznega večera," priprave opisuje Korošec. 

"Lov na tornade je izredno nevarno početje, saj te lahko že najmanjša napaka stane življenja. Velikokrat so situacije, ko je nevarnost blizu, a s trezno glavo in pravilno strategijo izhodnih poti okoli neviht, je zadeva obvladljiva. Vedno je v prvem planu najprej varnost, nato ostalo. Z leti tega početja sem si nabral toliko izkušenj, da si znam postaviti meje do kje še grem in kdaj se je potrebno obrniti," pravi o tem, kje postaviti mejo pri tovrstnem početju. "Adrenalin je vedno prisoten, saj gre za zelo dinamične procese tako v ozračju kot pri lovu tornadov. Ves čas sem na preži in spremljam, kaj se okoli mene dogaja, saj moram združiti varnost ter dobro pozicijo za fotografiranje pojavov." 

Pri nas nabira dodatne izkušnje

Korošec sledi tudi vremenskim pojavom pri nas, ki pa so mnogo manj robustni in uničujoči kot v ZDA, a poudarja, da niso zanemarljivi. "Tudi pri nas so vsi takšni pojavi, kot so debela toča in tornadi, možni, le bolj poredko. V Aleji tornadov je teh pojavov nekaj tisoč vsako leto." Njegova strast so strukture neviht in tornadi, pri na spa ob manjših nevihtnih sistemih nabira dodatne izkušnje. Zaradi razgibanosti terena in cestnega omrežja je tak lov kar velik izziv.  

V Sloveniji se v zadnjih leti opazi boljša ozaveščenost prebivalstva, zaradi česar je več poročil o primerih bolj ekstremnih vremenskih pojavih. "To pa je dobro za dodatno raziskovanje nevarnih vremenskih pojavov," poudarja. 

Letošnje poletje, ki je temperaturno blizu normalnih vrednosti, a padavinsko zelo namočeno, mu je pisano na kožo. "Imel sem kar lepo število uspešnih lovov neviht v naši okolici. Najbolj me je navdušila aktivnost neviht in kako pogosto se pojavijo. Počitka mi to vreme ravno ne dopušča, a se neviht ne branim," v smehu doda.

Lovil bi tajfune in orkane

"Največji izziv so mi spektakularne strele z lepo strukturo neviht v ozadju in po možnosti še s tornadom na tleh. Izzivov je veliko in vse to me motivira za delo še naprej," pove o tem, kaj bi še rad ujel v fotografski objektiv. Mika ga tudi spremljanje neviht v Kanadi in Indiji, kjer je tudi veliko ekstremnih pojavov. "V prihodnje želim še naprej spremljati vse mogoče pojave na teh atraktivnih mestih, mogoče bom izzive poiskal tudi v lovljenju orkanov in tajfunov."

Pri vsem tem pa ima podporo družine. "Družina me podpira, saj razume mojo strast do vremena in veselje takega početja. Je pa precej lažje, če so seznanjeni s takim početjem, da bolje razumejo kaj se na takšnih ekspedicijah dogaja in je zaupanje večje."

Komentarjev 2
  • luna 11:38 06.avgust 2014.

    ČESTITKE!!!

  • Avatar skeptik
    skeptik 09:36 06.avgust 2014.

    VRHUNSKO!!! Ta pa je car, kapo dol