Slovenija
44 ogledov

Najmlajši nepregledani

Pedontolog spada med deficitarne poklice. Podobne težave, kot jih imajo zdaj v T Žurnal24 main
Pedontolog spada med deficitarne poklice. Podobne težave, kot jih imajo zdaj v Trebnjem, so imeli pred tremi leti v Novem mestu.
Naloge pedontologa
Preventiva. Specialist pedontolog izvaja preventivne zobozdravstvene preglede do otrokovega 3. leta. Starše poleg tega seznani s pravilno prehrano, ustno higieno in preprečevanjem nastanka zobne gnilobe.

To, da so trebanjski otroci ostali brez prvega pregleda pri zobozdravniku v najzgodnejšem otroštvu in njihovi starši brez navodil, kako skrbeti za zdravje otroških zob, bo zanje lahko imelo posledice tudi v odrasli dobi,” je prepričana ena izmed trebanjskih mamic.

Eno leto brez
Brez pedontologa smo bili lani, prej pa smo program ustrezno zagotavljali,” nam je dejala Vera Rozman, direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Trebnje. Sistematske preglede tri in pet let starih otrok je lani, kot je pojasnila, zato izvedel mladinski zobozdravnik: “Žal pa so izpadli pregledi enoletnih otrok in skupinska predavanja za njihove starše.”

To pomeni, da ni bilo pregledanih okoli 220 otrok, kolikor se jih na leto povprečno rodi na območju, ki ga pokriva ZD Trebnje.

Že skoraj našli
Trenutno smo v končni fazi sklepanja pogodbe za delo z upokojenim pedontologom, vendar samo za preventivni program, ki zajema preglede in predavanja. Če se bodo pojavile potrebe po posegih, bomo otroke usmerjali k mladinskemu zobozdravniku,” je še dejala Rozmanova.

Z nastopom nove zobozdravnice za otroke in mladino ter pogodbenim delom pedontologa pričakujemo, da bo ZD Trebnje poskrbel za izvajanje preventivnih zobozdravstvenih pregledov,” pa nam je povedala Tatjana Mlakar, direktorica novomeške območne enote zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.