Slovenija
2214 ogledov

Najnevarnejša mesta pri nas: Največ kriminala v prestolnici, Celju in Kopru

policija statistika Žurnal24 main
Sodeč po podatkih o kriminalu v posameznih slovenskih krajih, ki nam jih je posredovala policija, so najnevarnejša mesta v Sloveniji Ljubljana, Celje in Koper. Ljubljana je na repu lestvice tudi, ko gre za uspešnost kriminalnih preiskav, pa tudi pri številu policistov na tisoč prebivalcev.

Analizirali smo statistiko za sledeča kazniva dejanja: Umor, huda telesna poškodba, posilstvo, tatvina, velika tatvina, rop, goljufija, povzročitev splošne nevarnosti. Prestolnica po številu na tisoč prebivalcev krepko vodi, s skoraj dvakrat več kriminala kot Celje in Koper, ki ji sledita.

Najbolj varni kraji, ki smo jih vzeli pod drobnogled (vseh skupaj je 18) so Slovenj Gradec, Grosuplje in Črnomelj.

Lani je policija v Sloveniji zabeležila 15 primerov umorov, v Ljubljani deset, v Mariboru trije, en v Velenju in Celju, prijavljenih posilstev je bilo 24 – največ, osem, spet v Ljubljani, tri primere je obravnavala mariborska policija. V letu 2015 se je zgodilo 175 ropov, kar 70 odstotkov so jih obravnavali policisti iz Ljubljane.

Na splošno lahko sicer rečemo, da je Slovenija dokaj varna država. V minulih dveh letih se je stanje na področju kriminalitete še izboljšalo – število kaznivih dejanj se je namreč zmanjšalo kar za tretjino.

Pri preiskovanju kriminala so bili lani najbolj učinkoviti policisti iz Krškega, Velenja in Nove Gorice, najmanj pa iz Ljubljane, Postojne in Domžal. Lani so sicer slovenski policisti odkrili vse morilce, razrešili pa tudi skoraj vse primere posilstev. Najmanj pa so uspešni pri odkrivanju tatov – razrešenih je le dobra petina velikih tatvin, v katerih je bilo v izbranih krajih skupne škode za nekaj več kot 13 milijonov evrov.

"Kazniva dejanja ostajajo nepreiskana iz različnih razlogov. Lahko objektivno ni mogoče zagotoviti dokazov, ali pa so dokazi zagotovljeni, a storilec še ni bil odkrit, ipd.," sporočajo s policije in dodajajo, da je trajanje preiskave odvisno od vrste dejavnikov: Vrste kaznivega dejanja, časa in kraja storitve, obsega operativnih opravil, ki jih je treba opraviti, morebitnega pridobivanja podatkov iz tujine, ki lahko čas preiskovanja podaljša, ipd.

Najbolj varne bi sicer morali biti prebivalci Črnomlja, kjer za varnost in red skrbi kar 9,3 policista na tisoč prebivalcev, sledita jim Krško in Murska Sobota. Najmanj, komaj 0,64 na tisoč prebivalcev jih je v Mariboru, le nekaj več v Kranju in Ljubljani.

"Pri teh številkah gre za število policistov na območnih policijskih postajah, torej na lokalnem nivoju. Na teh območjih pa delujejo tudi kriminalisti in inšpektorji iz policijskih uprav, torej regionalnega nivoja. Glede na varnostne razmere in pojave pa lahko tudi drugi policisti, policisti drugih enot mejni policisti, policisti posebne policijske enote, drugi policisti in kriminalisti, …," pojasnjujejo na policiji.

david.jug@zurnal24.si

 
Komentarjev 21
  • Ferluci 23:11 20.maj 2016.

    Saj ne jočem - gre za parodijo na statistične analize, ki jih opravlja veliko ljudi in odkriva bolj ali manj toplo vodo. Govorim samo o tem, da je gostota prebivalcev na km2 (približno) premosorazmerna s kriminalom.

  • primoz.g 17:05 20.maj 2016.

    naši policisti bi dak kompletno vsi odstavko, da imamo tolk kriminala kot va najmirnejšem koncu na svetu.

  • primoz.g 17:04 20.maj 2016.

    Naše slovenije ne moreš nikakor vtaknit v nobeno statistiko ker smo predmestje nekaga mega city-a ampak za primerjavo s epa lahko vzame vseeno, pač izbereš na tabeli neko predmestje ki ima cca enako št folka in dobiš cifro ven, kar ...prikaži večr dobiš, pa je v bistvu raj na zemlji, napram TUJINI ki jo naši politiki tako radi navajajo.