Slovenija
56 ogledov

Najnevarnejše je sonce v gorah

(Foto: Arso) Žurnal24 main
Napoved. UV-indeks danes skoraj deset.

Sevanje. Danes bo UV-indeks v gorah do 9.5, po nižinah pa do 8,5. Tako je napovedala Tanja Cegnar z Agencije RS za okolje (Arso) in dodala, da pomembnih sprememb do konca tedna ne pričakuje. Na Arsu so včeraj začeli napovedovati UV-indeks, ki ga skupaj z napovedjo koncentracije cvetnega prahu in vpliva vremena na počutje objavljajo na svoji spletni strani www.arso.gov.si.

Ob sedmici v senco
UV-indeks je mera za moč ultravijoličnega sončnega sevanja. "V Sloveniji se dvigne do deset, lahko je pa tudi višji, denimo v gorah," pravi dermatolog Sandi Ruft. "UV-indeks se prek dneva spreminja, saj se spreminja vpadni kot sončnih žarkov," pojasnjuje. Ko se dvigne na sedem ali več, se je po njegovem mnenju priporočljivo zadrževati v senci, kožo pa dodatno zaščititi z obleko in kremo z zaščitnim faktorjem.

Faktor mora biti na koži
"Dermatologi priporočamo vsaj faktor 20, ampak na koži, ne na steklenički, torej mora biti krema dovolj debelo nanesena," svetuje Ruft.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.