Slovenija
18 ogledov

Najnižje plače 29 evrov gor

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Novoletno darilo. Delodajalci morajo 13 tisoč delavcem dvigniti plače.

Delodajalci, ki na polno minimalno plačo prehajajo postopoma, bodo morali od 1. januarja izplačevati za okoli 29 evrov neto višje plače.

Tako bo prehodna minimalna plača namesto zdajšnjega 654,69 evra bruto (510 neto) znašala 697,58 evra (to je 539,54 evra neto, znesek pa je že usklajen tudi z inflacijo, ki jo je za letos napovedal urad za makroekonomske analize in razvoj).

Opozorila za delodajalce

Globe. Če delodajalec ne izplačuje take minimalne plače, kot je določena z zakonom, ga čaka kazen v višini od tri tisoč do 20 tisoč evrov. Za manjše delodajalce je kazen blažja.

Uskladila se bo tudi zakonsko določena minimalna plača – višja bo za 1,8 odstotka in bo znašala okoli 747,36 evra bruto (572,12 evra neto). Zakonsko določena (polna) minimalna plača že od marca letos znaša 734,15 evra (562 evrov neto).

Na minimalni jih bo še več
“Glede na informacije o novih podjetjih, ki se srečujejo s težavami, lahko pričakujemo povečanje števila prejemnikov minimalnih plač,” pravijo na ministrstvu za delo.

Dodajajo, da se je število prejemnikov minimalne plače, ki je nižja od zakonsko določene, septembra glede na predhodni mesec precej povečalo: “Nižjo je dobilo 13.381 zaposlenih, ki so vsi razen 36 zaposleni v zasebnem sektorju.” Opozarjajo, da bi lahko število ljudi z minimalno plačo nekoliko izkrivila izplačila 13. plač, božičnic in različnih dodatkov, saj ti niso nujno prikazani ločeno od plač.

Prehodna minimalna plača se bo z zakonsko določeno minimalno plačo izenačila 1. januarja 2012.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.