Slovenija
17214 ogledov

Najnovejša prognoza epidemije: Morda se vidi luč na koncu tunela!

Covid-19 maske PCT Profimedia
IJS je pripravil novo prognozo širjenja epidemije v Sloveniji.

"Epidemija je predvidoma dosegla vrh četrtega vala glede na število pozitivnih testov," ugotavlja Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan, ki pripravlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji.  "Vrh bo v enotah intenzivne terapije predvidoma dosežen v zadnjem tednu novembra zaradi časovnega zamika od pozitivnega testa do hospitalizacije. Predvidoma bo na intenzivnih oddelkih več kot 250 covidnih bolnikov, verjetno pa jih ne bomo presegli 300."

"Zdaj je ključno, da zares dosledno izvajajmo pravilo CPT in vse ostale ukrepe, da epidemija ne bi začela spet naraščati. Zaradi dolgih časovnih zamikov od okužbe do hospitalizacije popravnega izpita ne bo. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje."

Matjaž Leskovar, IJS

Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,0. Po kriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi. Tedensko povprečje potrjenih okužb je 3156.

 | Avtor: IJS IJS

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec, na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec.

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno dobra polovica prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno 2,9 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 35. prebivalec. "Ocenjujemo, da je hkrati neprecepljenih in neprekuženih še približno slaba petina prebivalstva," pravi Leskovar. "Dovzetnih je približno slaba četrtina prebivalstva, ker cepiva niso 100 odstotno učinkovita in ker imunost s časom upada."

 | Avtor: IJS IJS

 | Avtor: IJS IJS
 | Avtor: IJS IJS

Hitrost cepljenja je približno 11 tisoč prvih odmerkov na teden oz. 0,5 odstotka prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 66 tisoč okuženih na teden oz. 3,2  odstotka prebivalstva na teden.

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 1939. "Glede na kriterije ECDC smo v temno rdeči fazi," ugotavljajo pri IJS. "Dokler epidemija ne bo zanesljivo upadala, ne bomo podali napovedi za prehod nazaj v rdečo fazo, ker so negotovosti prevelike."

 | Avtor: IJS IJS

V spodnjih tabelah so za drugi, tretji in četrti val za vsako starostno skupino posebej navedeni ocenjeni deleži potrjeno okuženih, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo (hosp), obravnavo v enotah intenzivne terapije (EIT) oz. umrejo (umrli).

Ocenjeni deleži vseh hospitaliziranih v posameznih valovih, ki potrebujejo intenzivno terapijo, so: drugi val 13,4, tretji val 18,9 ter četrti val 24,8 odstotkov, in odražajo predvsem starostno strukturo okuženih v posameznih valovih. Iz podatkov za posamezne starostne skupine je razvidno, da je različica B1.258.17 (drugi val) tipično manj nevarna od različice alfa (tretji val), ki je tipično manj nevarna od različice delta (četrti val). Različica delta je zares zelo neugodna, saj je bistveno bolj kužna od ostalih različic in je tipično tudi bolj nevarna.

 | Avtor: IJS IJS

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 7
 • simon30 19:16 13.november 2021.

  In kdo vam bo verjel? Niste ljudem še dokazali koliko dolgo ima posameznik protitelesa po cepljenju. Pač ste tako neumni in bedni, da že vsi vemo, da cepivo ne pomaga in zato vam ne verjamemo.

 • Avatar Jurič Zvonko
  juric 20:51 12.november 2021.

  Vidi vidi, če ne prej Aprila... upam pa da bo to še letos...

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 19:42 12.november 2021.

  Ma, kaj komplicirate, vrh je dosežen, narod se ne bo na novo cepil, tudi večina dvakrat cepljenih se ne bo pikala tretjič....Trgovino lahko zaprete....kar ste nakradli, ste, to je to..ovce so vas spregledale..