Slovenija
43466 ogledov

Najnovejša prognoza za Slovenijo: To nas čaka do konca leta!

Mestni utrip Saša Despot
Hitrost cepljenja je skoraj enaka hitrosti prekuževanja.

"Epidemija upada, kar pomeni, da pravilo CPT dobro deluje," ugotavlja Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan, ki pripravlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji. "S cepljenjem rizične populacije se pomembno zmanjša kumulativno število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo. Posledično je manj ovirano izvajanje elektivnih programov, zdravstvo pa postane bolj dostopno. To se premalo omenja, saj se večinoma osredotoča le na nevarnost preseganja kapacitet zdravstva. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,90."

 | Avtor: IJS IJS

Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb je 844. "Zaradi vremenskih vplivov bo epidemija morebiti začela spet naraščati, saj šele prihajamo v sezono okužb dihal," napovedujejo pri IJS.  

Zasedenost bolnišničnih kapacitet še narašča, medtem ko dnevni sprejem v bolnišnice že stagnira.

 | Avtor: IJS IJS
 | Avtor: IJS IJS
 | Avtor: IJS IJS

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec, na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec.

Ena četrtina dovzetnih za okužbo

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno slaba polovica prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno 1,0 odstotek prebivalstva oz. približno vsak 100. prebivalec. "Ocenjujemo, da je hkrati neprecepljenih in neprekuženih, torej dovzetnih, še približno četrtina prebivalstva," pišejo pri IJS.

Cepljenje se je upočasnilo

Hitrost cepljenja je približno 19 tisoč prvih odmerkov na teden oz. 0,9 odstotka prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 18 tisoč okuženih na teden oz. 0,8 odstotka prebivalstva na teden.

14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 623. "Glede na kriterije ECDC smo v temno rdeči fazi," ugotavljajo pri IJS. "Dokler epidemija ne bo zanesljivo upadala, ne bomo podali napovedi za prehod nazaj v rdečo fazo, ker so negotovosti prevelike."

 | Avtor: IJS IJS

Delta bolj kužna in nevarna

V tabelah so za drugi, tretji in četrti val za vsako starostno skupino posebej navedeni ocenjeni deleži potrjeno okuženih, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo (hosp), obravnavo v enotah intenzivne terapije (EIT) oz. umrejo (umrli).

Ocenjeni deleži vseh hospitaliziranih v posameznih valovih, ki potrebujejo intenzivno terapijo, so: drugi val 13,4, tretji val 18,9 in četrti val 24,8 odstotka.

 | Avtor: IJS IJS

"Odražajo predvsem starostno strukturo okuženih v posameznih valovih," poudarja Leskovar. "Iz podatkov za posamezne starostne skupine je razvidno, da je različica B1.258.17 (drugi val) tipično manj nevarna od različice alfa (tretji val), ki je tipično manj nevarna od različice delta (četrti val). Različica delta je zares zelo neugodna, saj je bistveno bolj kužna od ostalih različic in je tipično tudi bolj nevarna."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • Tomaž Pavlovčič 12:58 29.september 2021.

    Polovica je cepljenih in polovica prebolelih, pa se cetrtina da bi bilo za cepiti. Koliko je potemtakem po matematiki instituta prebivalcev Slovenije? Geniji za matematiko

  • mihatirs 08:38 29.september 2021.

    PRIHAJA NOV SEV....ime še iščejo...Držav po katerem jih imenujejo zmanjkuje...prav tako grških črk, tako da se še razmišlja kako naprej...do takrat...DELTA ekstremno NEVARNA...BRŽ BRŽ ce cepit...ker ko pride ALFA nazaj bo spet hudo...BUTALE

  • Anica Kozlevčar 07:42 29.september 2021.

    A, zdaj so pa nazaj vsi prehladi, gripa, pljučnice.....in nove grožnje.....