Slovenija
47279 ogledov

Najnovejša prognoza: Konec dobrih novic, slabe napovedi širjenja epidemije!

Covid-19 v Sloveniji Profimedia
Prekužujemo se hitreje kot se cepimo.

"Epidemija ne upada več, ampak stagnira, kar bi že lahko bil pričakovani vpliv vremena," v najnovejši prognozi širjenja covid-19 v Sloveniji pišejo pri Institutu Jožef Stefan. "Zaradi vremenskih vplivov bo epidemija predvidoma kmalu začela naraščati, saj šele prihajamo v sezono okužb dihal. Z doslednjim izvajanjem pravila CPT bomo epidemijo obvladali, ob zadostni precepljenosti pa bomo lahko normalno zaživeli. S cepljenjem rizične populacije se pomembno zmanjša kumulativno število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo. Posledično je manj ovirano izvajanje elektivnih programov, zdravstvo pa postane bolj dostopno. To se premalo omenja, saj se večinoma osredotoča le na nevarnost preseganja kapacitet zdravstva."

 | Avtor: IJS IJS

Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,0.  Po kriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi. Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb je 873.

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno slaba polovica prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno 0,9 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 110. prebivalec. "Ocenjujemo, da je hkrati neprecepljenih in neprekuženih, torej dovzetnih, še približno četrtina prebivalstva," pišejo pri IJS.

 | Avtor: IJS IJS
 | Avtor: IJS IJS
 | Avtor: IJS IJS

Hitreje se prekužujemo kot cepimo

Hitrost cepljenja je približno 12 tisoč prvih odmerkov na teden oz. 0,6 odstotka prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 18 tisoč okuženih na teden oz. 0,9 odstotka prebivalstva na teden.

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 599. "Glede na kriterije ECDC smo v temno rdeči fazi," ugotavljajo pri IJS. "Dokler epidemija ne bo zanesljivo upadala, ne bomo podali napovedi za prehod nazaj v rdečo fazo, ker so negotovosti prevelike."

 | Avtor: IJS IJS

Delta bolj kužna in bolj nevarna

V spodnji tabelah so za drugi, tretji in četrti val za vsako starostno skupino posebej navedeni ocenjeni deleži potrjeno okuženih, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo (hosp), obravnavo v enotah intenzivne terapije (EIT) oz. umrejo (umrli).

Ocenjeni deleži vseh hospitaliziranih v posameznih valovih, ki potrebujejo intenzivno terapijo, so: drugi val 13,4, tretji val 18,9, četrti val 24,8 odstotka, in odražajo predvsem starostno strukturo okuženih v posameznih valovih, razlagajo pri IJS. "Iz podatkov za posamezne starostne skupine je razvidno, da je različica B1.258.17 (drugi val) tipično manj nevarna od različice alfa (tretji val), ki je tipično manj nevarna od različice delta (četrti val). Različica delta je zares zelo neugodna, saj je bistveno bolj kužna od ostalih različic in je tipično tudi bolj nevarna."

 | Avtor: IJS IJS

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 35
  • supreme 11:20 02.oktober 2021.

    Upam, da vas v bljizni prihodnosti nekdo tozi zaradi javno napisanih lazi.....

  • porko2 08:30 02.oktober 2021.

    Uredništvo, korektorji (če jih imate), beseda PROGNOZA ni slovenska beseda in prosim, če jo črtate s seznama vaših nelektoriranih člankov. Vsak stavek ima toliko slovničnih napak, da bi bolje napisal prvošolček.

  • molka 22:21 01.oktober 2021.

    ponovno na delu lazne vedezevalke