Slovenija
30975 ogledov

Najnovejša prognoza: "Ni dobro, v Evropi postajamo osamljen rdeč otrok"

Covdi-19 v Ljubljani Profimedia
Da bi ustavili bolj kužne različice, bi morali R spustiti na 0,7.

"Epidemija še vedno le počasi upada, kar ni dobro, saj smo po kriterijih EU v rdeči fazi in postajamo vse bolj osamljen rdeč otok," ugotavlja Matjaž Leskovar, ki pri IJS objavlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji. "Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,91. Negotovost ocene je zaradi spremembe trenda velika. Da bi preprečili možnost naraščanja bolj kužnih različic virusa, kot sta brazilska P.1 in indijska B.1.617.2, bi morali R spustiti pod 0,7, kar nam bo z dovolj hitrim cepljenjem predvidoma še pravočasno uspelo."

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 262.

V drugem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno 0,4 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 250. prebivalec.

 | Avtor:

"V oceni pozitivnih testov, bolnišničnih obravnav in števila umrlih oseb  smo predpostavili, da smo z izvajanjem ukrepov spustili reprodukcijsko število na R=0,91 (trenutna ocena) in da se obnašanje ljudi ne bo spremenilo," ugotavljajo pri IJS. "Upoštevali smo vpliv prekuževanja in cepljenja po starostnih skupinah ter nove različice virusa. Vpliva dogodkov z množično udeležbo v zadnjem obdobju in sproščanja ukrepov v naši zeleni fazi na nadaljnji potek epidemije nismo upoštevali. Negotovost prognoze je zaradi spremembe trenda velika."

 | Avtor:
 | Avtor:
 | Avtor:

14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je 180. "Glede na semafor EU, kjer je kriterij 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev, smo v rdeči fazi," poudarjajo pri IJS. "Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v oranžno fazo prešli v drugi polovici junija. Uporabili smo enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije. Negotovost ocen je zaradi spremembe trenda velika."

 | Avtor:

 | Avtor:

Epidemija je za zdaj razglašena do 15. junija. Takrat se bo po oceni IJS tedensko povprečje okužb gibalo med 200 in 230, v bolnišnicah pa bo med 150 in 180 covidnih bolnikov.

 | Avtor:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • dusan72 01:08 05.junij 2021.

    Spet višek AMATERSTVA in KVAZI novinarstva !!! A otrok in otok je isto ??? Razen, če I.H. računa, da mu bo žena rodila dva OTOKA? Miljavženkrat sem že napisal... razumem, da se zatipkaš... ampak jebemumater, poglej kakšno vaginarijo si napisal ...prikaži več in popravi tekst !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Dusan21 22:00 04.junij 2021.

    Slovenceljni, peclji od češpelj, oaza v pašteti murgeljskih palčkov

  • Mkovac22 21:16 04.junij 2021.

    To je pa hudo, če smo osamljen rdeč OTROK. :D