Slovenija
100660 ogledov

Najnovejša prognoza: Takšno bo pri nas stanje za novo leto

Covid-19 v Ljubljani Profimedia
Konec leta bi lahko bili namesto temno rdeče obarvani "le" rdeče.

"Epidemija upada z razpolovnim časom približno 16 dni," ugotavlja Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan, ki pripravlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji. "Bolnišnice, tako navadni kot intenzivni oddelki, so že preko vrha četrtega vala in se bodo zdaj vse hitreje praznile."

Janez Žibert Slovenija Janez Žibert, avtor modela razvoja epidemije pri nas. "Ta dejavnik je povsem nepredvidljiv."

Po kriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi, v rdečo bomo predvidoma prešli konec leta. "Vpliva božično-novoletnih praznikov za zdaj še nismo upoštevali. Novo različico omikron bomo vključili v model, ko jo bodo potrdili v Sloveniji in bodo znane njene karakteristike," razlaga Leskovar. "Takrat bomo pripravljali tudi napoved naraščanja njenega deleža, tako kot smo to že prikazovali za različico alfa in delta."

"Dosledno izvajamo pravilo CPT in vse ostale ukrepe, da bo epidemija še naprej upadala. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje." 

Matjaž Leskovar, IJS

Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,75. Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb je 2199.

 | Avtor: IJS IJS

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno dobra polovica prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno 2,2 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 45. prebivalec. "Ocenjujemo, da je dovzetnih približno slaba tretjina prebivalstva, ker cepiva niso 100 odstotno učinkovita in ker imunost s časom upada," piše Leskovar.

 | Avtor: IJS IJS

 | Avtor: IJS IJS

 | Avtor: IJS IJS

Hitrost cepljenja je približno osem tisoč prvih odmerkov na teden oz. 0,4 odstotka prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 38 tisoč okuženih na teden oz. 1,8 odstotka prebivalstva na teden.

Rdeči bomo konec leta

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 1761. "Glede na kriterije ECDC smo v temno rdeči fazi," ugotavlja Leskovar. "Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v rdečo fazo prešli konec leta. Uporabili smo enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije. Vpliva božično-novoletnih praznikov za zdaj še nismo upoštevali. Negotovosti ocenjenih datumov so velike." 

 | Avtor: IJS IJS

Deleži hospitaliziranih, v enotah intenzivne terapije in umrlih potrjeno okuženih po starostnih skupinah so razvidni v spodnji tabeli.

V tabelah so za drugi, tretji in četrti val za vsako starostno skupino posebej navedeni ocenjeni deleži potrjeno okuženih, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo (hosp), obravnavo v enotah intenzivne terapije (EIT) oz. umrejo (umrli). Ocenjeni deleži vseh hospitaliziranih v posameznih valovih, ki potrebujejo intenzivno terapijo, so: drugi val 13,4, tretji val 18,9 in za četrti val 24,8 odstotkov. Oodražajo predvsem starostno strukturo okuženih v posameznih valovih.

 | Avtor: IJS IJS

Iz podatkov za posamezne starostne skupine je razvidno, da je različica B1.258.17 (drugi val) tipično manj nevarna od različice alfa (tretji val), ki je tipično manj nevarna od različice delta (četrti val). "Različica delta je zares zelo neugodna, saj je bistveno bolj kužna od ostalih različic in je tipično tudi bolj nevarna," še opozarja Leskovar. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Brittany_Edwards 15:13 01.december 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Leon
    Leon 09:23 01.december 2021.

    Koliko zaslužijo ti znanstveniki na IJJ z risanjem grafikonov katere 99% Slovencev ne zanima in ne razume ?

  • david193 08:54 01.december 2021.

    S tole omikron različico so pa malce pohiteli🤔 Po moji tabeli bi mogla bit šele nekje marca. Ampak dobr saj je bla delta mal bol pozn. Skratka nekje aprila 23 bi naj bil zadnji val tehle mutacij. Do tja so ...prikaži več še 3 verzije: minikrom, prokrom, korocink. Pa srečno novo leto🙊