Slovenija
53 ogledov

Najpogostejše so opekline

Slovenija 16.05.12, strela, nevihta, neurje, foto: shutterstock Shutterstock
Zaradi udara strele tri vrste poškodb. Pri oživljanju pomembna vsaka minuta.

V Sloveniji službe nujne medicinske pomoči vsako leto zaradi udara strele obravnavajo od enega do štiri ljudi. Danes je strela udarila v skupino ljudi na Ratežu pri Novem mestu, dva s hujšimi poškodbami so odpeljali v bolnišnico. Lani maja so imeli tudi smrtni primer, ko je strela udarila v družino v bližini Sv.Duha pri Škofji Loki. Na Inštitutu za varovanje zdravja Republike Slovenije (IVZ) ocenjujejo, da je smrtnost od 15- do 20-odstotna.

Tri vrste poškodb

Poškodbe pri udaru strele so različne. "Kot prvo imamo pri udaru strele opekline," pojasnjuje Milan Žnidaršič, dežurni zdravnik v Urgentnem bloku UKC Ljubljana. "Druga stvar je neposredno delovanje električnega toka na srce, zaradi katerega lahko nastanejo motnje srčnega ritma ter tudi zastoj srca in dihanja; poškodovani lahko tudi umre," pravi in kot tretje delovanje udara navaja "tisto, ko nekoga ob udaru strele vrže in se poškoduje".

Pri ukrepanju je treba imeti v mislih vse troje in ugotoviti, kaj se je zgodilo, kar je za laika težko. Če je oseba padla, je prav, da se jo čim manj premika. "Ko poskrbiš tudi za lastno varnost, poskušaš ugotoviti, kaj se je zgodilo," razlaga Žnidaršič. "Če je pri zavesti, ga povprašaš, kako je z njim, in v zvezi s tem ukrepaš, sicer pa preveriš, ali diha in preostale znake življenja. Če so prisotni, ga obrneš na bok in pokličeš 112. Če ne diha in nima drugih znakov življenja, ga je treba oživljati in prav tako poklicati 112."

(Ne)srečno naključje

Trajne poškodbe so povezane predvsem z zastojem srca in poškodbami možganov. "Ko je govor o teh stvareh, je pomembna vsaka minuta, zato je oživljanje treba začeti takoj," poudarja Žnidaršič. Pri tem je lahko v veliko pomoč avtomatski defibrilator, ki jih je po Sloveniji že kar nekaj. Posledice poškodb zaradi padca so lahko različne, odvisno od tega, kje se je oseba poškodovala.

Kako hude so poškodbe pri posamezniku, če strela zadane skupino ljudi, je odvisno od sreče. "Če imamo na sebi kovinske predmete, se to lahko pozna pri opeklinah, ki so na tistem mestu večje, glede preostalih poškodb pa je pomembna pot strele skozi telo."

 Nevihta ne pride nepričakovano

"Edina učinkovita zaščita pred strelo je, da se pravočasno zatečete v varno zavetje," pišejo na Upravi RS za zaščito in reševanje (URSZR). Pogosto pravimo, da nevihte nismo pričakovali, vendar nobena nevihta ne pride nepričakovano. Med znamenji za preplah so kopasti oblaki s temnim vznožjem in razcefranimi robovi ter razelektritve v ozračju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.