Slovenija
41 ogledov

Najpomembnejše so zveze

Udeleženci tribune so opozorili, da diplome niso enakovredne, poleg tega ni prim Žurnal24 main
Bolonjska reforma. Podaljšuje študij, obremenjuje študente in ne prinaša služb.
Pregledali so samo ure
Profesorji. “Sistem je napačen. Nikjer v Evropi se profesorjem ne štejejo ure. Normalno je, da jih imaš veliko, ampak štejejo druge stvari, od raziskovalnega dela dalje,” Marhl opozarja na napačen sistem vrednotenja dela visokošolskega učitelja.

Naš razvoj je naša stvar in temelji na pameti, ne na krampu in lopati. Bolonjska reforma je odlična ideja, prav tako izmenjava Erasmus, ampak – oprostite – v Evropi so šli že dalje,” je stanje na področju visokega šolstva v Sloveniji na nedavni javni tribuni ocenil Dušan Radonjič, nekdanji prorektor Univerze v Mariboru (UM), ki je kritičen tudi do države: “Če dovolimo, da se nekdo s končano diplomo kot absolvent vpiše v drug program in opravi dva izpita ter dobi novo diplomo, potem vas vprašam: v kakšni državi živimo?”

Bolonjci niso zaposljivi
Ne poznam nikogar, ki bi po končani prvi stopnji dobil službo, kar je bil eden izmed ciljev bolonje,” je opozoril Danijel Vuk, prorektor študent, in dodal, da se študentje srečujejo s preobremenjenostjo, na trgu delovne sile pa vlada zmeda glede nazivov. Meta Dobnikar z direktorata za visoko šolstvo je pristavila, da se ji zdi ključnega pomena priloga k diplomi, ki nosi informacije o tem, kaj diplomant zna in česa je sposoben.  

“Najboljša reklama je od ust do ust. Pomembne so zveze in poznanstva, in tu si ne gre zatiskati oči,” pa je dejal Anton Habjanič, direktor Tehnocentra UM. “Očitno bo vedno bolj pomembno, kaj je kdo študiral in kje. Tako kot je v Ameriki,” pa je povedal Marko Marhl, prorektor UM, in dodal, da je študij v tujini dostopen bolj kot kdaj prej, a bolonjski študenti zaradi sprotnih obveznosti zanj nimajo časa.

MINI ANKETA

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kaja Kajzer, 21 let, 
študentka
Slabost bolonje so definitivno kreditne točke, ki jih moramo nabrati. Ne pomaga namreč, da imaš narejene vse pogoje, če nimaš dovolj kreditnih točk. Tako da smo zelo obremenjeni, saj gre večinoma za sprotno delo, ogromno je vaj. Prosti čas imam le za konec tedna.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Sergej Podgoršek, 19 let, študent
Zdi se mi smešno, da moramo bruci pred začetkom hoditi na 30-urne pripravljalne tečaje iz predmetov, ki jih v gimnaziji nismo imeli. Ti so organizirani zato, da bomo imeli dovolj znanja, ko bomo začeli predavanja. Ta so namreč tako natlačena, da ni časa za razlage. Tako so nam razložili. Tečaj je sicer prostovoljen, a saj nimamo izbire.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Matej Marinič, 19 let, študent
Ne vem, kako je študirati po starem, zato težko komentiram. Imamo verjetno manj časa, ampak ne bi rekel, da je predavanj več, le ogromno snovi je zajete naenkrat. Ampak tudi če ne delaš sproti, se da narediti letnik

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.