Slovenija
18 ogledov

Najprej 40 strani navodil

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Nepremičnine. Ni še gotovo, ali bodo obvestila o vrednosti nepremičnin res odposlana konec septembra. Obsežna brošura. Bo pa Gurs pred tem vsem gospodinjstvom razposlal 40 strani pojasnil.

Vrednotenje. Obvestila Geodetske uprave RS (Gurs) o poskusnem izračunu vrednosti nepremičnin bodo odposlana predvidoma konec septembra. Še pred njimi pa bodo gospodinjstva na dom prejela 40-stransko brošuro, ki jim bo pomagala razvozlati podatke, navedene v obvestilu.

Pripombe in popravki

53 dni časa bodo imeli lastniki nepremičnin od začetka obveščanja, da podajo pripombe zoper vrednotenje.

Na vprašanje Francu Ravniharju, direktorju urada za nepremičnine pri Gursu, ali je res tako težko razumeti obvestilo, da lastnik nepremičnine potrebuje 40 strani navodil, Ravnihar odgovarja: “Sploh ne. Obvestilo vsebuje niz podatkov. Nekaj je takšnih, ki jih vsak lastnik nepremičnine razume, nekaj pa tudi takšnih, ki zahtevajo obrazložitev.” Dodaja, da 40-stranska brošura ni le navodilo za tolmačenje obvestila, temveč vsebuje še druge vsebinske sklope.

V obvestilu so označeni podatki, ki se jih lahko spreminja (in tisti, ki se jih ne more), tisti, ki vplivajo na spremembo vrednosti (in tisti, ki ne).
Franc Ravnihar, Gurs

“V brošuri splošno razložimo, kaj obveščanje je, kako se je vrednotenje zgodilo in kakšni podatki so sploh navedeni,” pravi Ravnihar. Izpostavlja, da so v njej zbrani tudi nasveti, kako podati pripombo na vrednotenje, kako zahtevati popravke podatkov in kako posredovati pripombe na podatke, ki niso Gursovi. “Navedeni so tudi opisi posameznih podatkov – kaj podatek je, kaj pomeni, kako ga vodimo, zakaj ga tako vodimo in kako se ga spremeni,” dodaja sogovornik.

Priloženi obrazci

Nova vrednost vsake štiri leta
Vrednost. Ocenjene vrednosti nepremičnin temeljijo na cenah sklenjenih kupoprodajnih pogodb podobnih nepremičnin v enakem območju.
Pripombe. Lastniki imajo slaba dva meseca časa, da jih podajo. Obdelane bodo po seznanjanju lastnikov s poskusno izračunano vrednostjo – predvidoma v začetku naslednjega leta. Ko bodo pripombe obdelane in popravki upoštevani, bodo ocenjene vrednosti dokončne do naslednjega generalnega vrednotenja nepremičnin (najmanj vsake štiri leta).

V obvestilu bodo posebej označeni podatki, ki jih bo mogoče spremeniti in tudi tisti, ki se jih ne bo dalo. Zaznamovani bodo tudi podatki, ki vplivajo in ki ne vplivajo na vrednost nepremičnine, razlagajo na Gursu. Brošuri bodo poleg razlag in pojasnil priloženi tudi obrazci z napotki za izpolnjevanje, če bo lastnik želel podatke spremeniti ali denimo zamenjati lastništvo. Omenjene storitve bo mogoče opraviti tudi prek spletne aplikacije.

Ko brošura ni v pomoč ...
Tisti, ki si z brošuro ne bodo mogli pomagati, se bodo lahko na Gurs obrnili prek elektronske pošte (e-pomoč) ali prek na spletni strani objavljenih telefonskih številk, odgovor pa bo mogoče poiskati tudi na podstrani domače spletne strani Gursa www.gu.gov.si (še ni objavljena). Posebnih brezplačnih telefonskih številk niso predvideli.

Za tisk brošur je Gurs namenil slabih 80 tisoč evrov, Pošta Slovenije pa bo za svoje storitve iztržila 101 tisoč evrov. Brošura bo tako stala 180 tisoč evrov.

Možen nov zamik
Ravnihar izpostavlja, da se lahko – če se pojavijo težave pri pripravi podatkov, tiskanju ali pošiljanju – odpošiljanje obvestil spet zamakne. Spomnimo, Gurs je odpošiljanje obvestil prvič napovedal za december lani, nato pa je rok prestavil na marec in april, začetek septembra, nazadnje pa na konec septembra. Na Gursu napovedujejo, da bodo vsa obvestila odpremili v enem tednu, poštar pa jih bo oddal neposredno v poštni nabiralnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.