Slovenija
18 ogledov

Najprej bo moral plačati zapornike

Senko Pličanič Anže Petkovšek
Blokirani računi. Novega (starega) ministra za pravosodje v pisarni že čakajo predlo gi za pomoč javnim zavodom, ki zaposlujejo obsojence. Včeraj plač niso dobili.

(Ne)likvidno. Senko Pličanič, trenutni ministrski kandidat, bo, če in ko se vrne na ministrstvo za pravosodje, najprej moral čim prej poiskati skoraj pol milijona evrov za plače obsojencev, ki med prestajanjem kazni v zaporu na Dobu delajo v tamkajšnjem Javnem gospodarskem zavodu (JGZ) Pohorje.

Skupno: milijon in pol

Petega marca je brez februarskih plač ostalo 63 tam zaposlenih inštruktorjev, včeraj pa plač ni dobilo še 120 zapornikov, o čemer naj bi jih osebno obvestili šefi zapora na Dobu. Že od začetka leta naj bi JGZ imel blokiran transakcijski račun. Neuradno naj bi potrebovali vsaj dober milijon evrov in pol, da bi poplačali vse dolgove zadnjih let ter znova začeli nemoteno zaposlovati in plačevati zapornike za njihovo delo. JGZ namreč deluje na trgu kot povsem samostojen gospodarski subjekt. “JGZ Pohorje ni imel težav s poslovanjem samo v letih, ko je prejemal znatna proračunska sredstva, nekaj manj kot milijon evrov na leto od leta 2007 do leta 2011. Ker lani teh sredstev ni prejel, je imel težave v poslovanju,” ugotavljajo na ministrstvu za pravosodje in javno upravo (MPJU). Odhajajočo vlado pa so za finančno pomoč prosili uprava za izvrševanje kazenskih sankcij (UIKS), pristojni za zapore in tudi sindikat pravosodnih policistov. MPJU in ministrstvu za finance pa še ni uspelo zbrati skoraj 800 tisoč evrov, kolikor bo še potrebnih za plače zapornikov letos.

Oddali bi v najem

Pličaniča na mizi čakajo tudi predlogi, kako lahko država pomaga preostalim štirim JGZ in tako zagotovi delo zapornikom. Pličanič je namreč za iskanje teh rešitev pooblastil dve medresorski komisiji že konec lanskega leta kot tedanji minister za pravosodje in javno upravo. Ena komisija je preverjala možnosti za prodajo premoženja JGZ ali oddajo njenih proizvodnih prostorov v najem. “Komisija je pripravila vso potrebno dokumentacijo za javno zbiranje ponudb. Razpis je v teku, zaključek je predviden v prvi polovici leta 2013,” pojasnjujejo na MPJU. Za sindikat pravosodnih policistov bi bilo najsprejemljivejše javno-zasebno partnerstvo pri zagotavljanju dela za zapornike. “JGZ je bil vseskozi odvisen od pomoči države. Pri partnerstvu pa bi zapor zagotovil delovno silo, obsojence, prostore za delo in nadzor nad obsojenci. Zaporniki potrebujejo precej preprosto delo, brez zahtevane posebne izobrazbe,” meni šef sindikata Frančišek Verk.

Komentarjev 1
  • dragec 06:12 18.marec 2013.

    Novo staro sranje !