Slovenija
59 ogledov

Najprej Država SHS, zdaj Železnice SHS

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Predstavniki Slovenije, Hrvaške in Srbije so v Beogradu podpisali sporazum o skupnem podjetju, ki bo omogočil hitrejši železniški promet na panevropskem železniškem desetem koridorju.

Kot so na skupni novinarski konferenci v Beogradu sporočili slovenski prometni minister Patrick Vlačič, državni sekretar na hrvaškem prometnem ministrstvu Danijel Mileta in srbski minister za infrastrukturo Milutin Mrkonjić, bo sedež skupnega podjetja zaradi evropske zakonodaje v Sloveniji.

Podpisniki sporazuma si tako med drugim želijo povečati tovorni in potniški promet po desetem koridorju, ki povezuje Ljubljano, Zagreb, Beograd in Istanbul.

Deseti koridor je namreč v primerjavi s četrtim koridorjem, ki poteka mimo Madžarske, premalo izkoriščen. Kot je dejal Mileta, po četrtem koridorju, ki je precej daljši od desetega, vozi sedem tisoč vlakov, po desetem pa le 700.

"Če preusmerimo del teh vlakov na deseti koridor − to nam bo uspelo samo, če bomo skrajšali čas potovanja iz sedanjih 60 na 40 ur − bi lahko vsaka država dobila 50 milijonov evrov dodatnih sredstev," je dejal Mrkonjić in dodal, da je treba ob tem poenostaviti tudi carinske in policijske postopke na mejah.

Vlačič pa je po podpisu sporazuma dejal, da ima ta za gospodarstva vseh treh držav izjemno velik pomen. Na vprašanje, ali se bo nova družba imenovala Železnice Srbov, Hrvatov in Slovencev, pa je srbski minister v smehu odgovoril, da ime še ni določeno in da se s podpisom sporazuma lahko zdaj pogovarjamo tudi o tem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.