Slovenija
20 ogledov

Najprej ne, potem da

Direktor Splošne bolnišnice Brežice je podpise z veseljem sprejel, minister Maru Žurnal24 main
Peticija. Minister Marušič bo vendarle sprejel delegacijo z 20 tisoč podpisi.

Minister za zdravje Dorijan Marušič bo danes ob 10. uri na ministrstvu prevzel 20 tisoč podpisov, ki so jih zbrali predstavniki civilne iniciative za ohranitev porodnišnice v Brežicah. Minister je v elektronskem sporočilu v ponedeljek odbil delegacijo, ko pa so se o tem razpisali mediji, je včeraj popoldne poklical predstavnico civilne pobude in pristal na obisk. Posavska delegacija bo podpise danes predala še predsedniku odbora za zdravstvo Ljubu Germiču.

20 tisoč podpisov bo zdravstveni minister Marušič danes vendarle sprejel.

Prva obrazložitev
“Vsako moje drugačno vedenje bi bilo nekorektno, zato vas prosim za razumevanje,” je v pismu zavrnitve zapisal minister, ko ga je civilna pobuda prosila za termin predaje podpisov. Kaj se je vmes spremenilo, da je minister postal “nekorekten” in bo delegacijo vendarle sprejel, ni znano. Minister je sprva tolmačil, da bi sprejem podpisov pomenil vključevanje v javno razpravo, ki še ni odprta. Civilna pobuda pa mu je očitala, da je razpravo začel sam, in sicer takrat, ko je dovolil, da so ideje o ukinitvi porodnišnice iz strokovnih krogov prišle v javnost brez analiz in preverjenih dejstev.

Večplastni problem

“Dobro se zavedam občutljivosti in večplastnosti problema, zaradi katerega ste zbirali podpise,” je sporočil minister in dodal, da je pobuda za združevanje najmanjših porodniških oddelkov prišla iz kroga strokovnjakov. “Oni so opozorili, da je v manjših porodniških oddelkih večje tveganje, da se pri porodu pojavijo problemi, ki jih porodniško osebje ne prepozna,” je še dodal Marušič in priznal, da je prednost manjših porodniških oddelkov v domačnosti in večjemu posvečanju osebja porodnicam.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.