Slovenija
11 ogledov

"Najprej počilo, nato streslo"

Seizmograf beleži potresno aktivnost ob delujočem vulkanu v Indoneziji leta 2010 Reuters
Žarišče potresa v bližini Gornjega Grada. Čutili so ga v osrednji in vzhodni Sloveniji. Bralec: Treslo je pet sekund.

"Med zajtrkom sem najprej zaslišal pok, potem pa je streslo," je povedal bralec iz Kamnika, ki živi v četrtem nadstropju bloka. Vse skupaj je po njegovih besedah trajalo okoli pet sekund.

Po podatkih Urada za seizmologijo in geologijo Agencije RS za okolje (Arso) je bilo žarišče potresa 29 kilometrov severovzhodno od Ljubljane, v bližini Gornjega Grada, preliminarno ocenjena magnituda potresa pa 3,9. Evropsko-sredozemski potresni center (EMSC) je sicer sprva ocenjeval, da je bila magnituda potresa 3,6.

Čutili so ga v osrednji in vzhodni Sloveniji

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so zmerni potresni sunek zabeležili danes zjutraj ob 5.36. Na Arsu ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci osrednje in vzhodne Slovenije.

Ocene o globini potresa se spreminjano – potem ko so sprva predvidevali, da je bilo žarišče skoraj 20 kilometrov pod površjem zemlje, najnovejši podatki EMSC kažejo, da je bila globina potresa 10 kilometrov.

EMSC je zabeležil potresni sunek ob 5.36 v okolici Kamnika. Njegova jakost je preliminarno ocenjena z magnitudo 3,6 po Richterjevi lestvici.

Po podatkih EMSC, pridobljenih iz Ljubljane, je bilo žarišče potresa 28 kilometrov severovzhodno od prestolnice Slovenije, v okolici Kamnika, in sicer na globini 19,9 kilometra.

Komentarjev 2
  • stalker 11:50 03.december 2012.

    evo jst sm iz kamnika skor pr centru kamnika jah kle smo cutl ja ksne 3 sekunde je trajal tko nekak nc ni pocl kokr un gor prau nc sam mal je zatresl in to je to dovol da te ...prikaži več zbudi is trdnga spanca

  • erikkk 11:30 03.december 2012.

    Pri nas v savinjski je glasno brnelo kot da bi težki kamioni fural mimo