Slovenija
25 ogledov

Najprej širili, nato ožili

Kolesarska steza Suzana Kos
Kolesarska steza. Preveč razširjena ne ustreza navodilom direkcije za ceste.

V Novi Gorici so se v okviru skoraj 120 tisoč evrov vrednih gradbenih del lotili obnove in ureditve nekaterih kolesarskih stez, ki jih izvaja Euroinvest Gradnje, vendar so jih del za 30 centimetrov razširili in zdaj steza ne ustreza več navodilom za projektiranje kolesarskih stez državne direkcije za ceste. Ta namreč natančno določajo, da mora biti steza od fiksnih kratkih ovir, kot so drogovi javne razsvetljave in prometni znaki, oddaljena vsaj 0,25 metra.

Nepotrebno zapravljanje

"Ali bo zdaj inšpekcija ugotovila, da je treba drogove na Ulici Gradnikove brigade morebiti prestaviti in se bo po nepotrebnem zapravljal denar davkoplačevalcev, ki bi ga lahko namenili za druge, nujnejše potrebe, na primer obnovo dotrajanega toplovoda?" sprašuje projektant, sicer Novogoričan, ki nas je opozoril na dogajanje in ne želi biti imenovan.

Zožili jo bodo nazaj

"Ničesar ne bomo prestavljali, ampak se bo kolesarska steza ožila lokalno," so nam pojasnili na občini, ko smo spraševali, kako bodo rešili zadrego. Ob drogovih javne razsvetljave bodo stezo ožili, da bo ustrezala predpisanim merilom, in sicer s postavitvijo robnika iz več nizov granitnih kock. Kolesarska steza bo dvosmerna in po novem široka dva metra in pol, zožila pa se bo le ob drogovih javne razsvetljave.

"Glede na to, da bo to 'lokalno zoženje' na vsakih 30 metrov in bo na teh mestih steza dovolj široka, se sprašujem, zakaj so med drogovi sploh delali širšo. Vsa ta dodatna širina je torej stran vržen denar. In še to – ker bodo kolesarsko stezo dvignili na raven pločnika, bodo morali pločnik zožiti – za širino varnostnega pasu," opozarja projektant.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.