Slovenija
18 ogledov

Najprej tajili, nato lagali

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Pojasnila o Stožicah. Na SVLR so trdili, da Evropska komisija roka za odgovore ni postavila. V Bruslju trdijo drugače. Dejstva. Roka sta bila dva. Oba sta že davno prekoračena.

Služba, ki jo vodi ministrica Duša Trobec Bučan, se je medijem zlagala, da ji Evropska komisija (EK) ni postavila roka za odgovor. EK je od službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) zahtevala pojasnila o javnem razpisu, na katerem je ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ) osem milijonov evrov evropskih sredstev namenilo za stadion v Stožicah.

 

Le stadion brez infrastrukture
Vrednost projekta. Najbolj se je zataknilo pri vrednosti projekta, na kar smo mediji že opozarjali. V razpisu MŠŠ je bila vrednost projekta omejena na 45 milijonov evrov. Konkretno župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković je po prejemu 9,4 milijona evrov razpisnih sredstev (od tega skoraj osem milijonov evrov evropskih) poudaril, da na razpisu MOL ni sodelovala s celotnim projektom, ampak so zaprosili le za sofinanciranje gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del ter opreme stadiona. Ta je sicer glede na izstavljen račun Grepa stal 35,5 milijona evrov brez DDV. Vrednost z zemljiščem, dvorano in infrastrukturo je 178 milijona evrov brez DDV.

Rok presežen dvakrat
"Rok za odgovor je bil 10. oktober, zaradi kompleksnosti projekta pa je bil podaljšan na 31. januar. Kljub večkratnim opominom Evropska komisija – zaradi dodatnega preverjanja in preiskovanja pristojnih državnih institucij – še ni dobila nobenega uradnega odgovora," je povedala Marie-Pierre Jouglain, tiskovna predstavnica evropskega komisarja za regionalno politiko Johannesa Hahna.

V SVLR so nam sredi marca celo zanikali, da na zahtevo EK preverjajo pravilnost izvedbe tega razpisa, po razkritju pa so medijem pojasnjevali, da komisija roka za odgovor ni postavila. Ko smo jih soočili z informacijami iz Bruslja, pa so nam pojasnili, da trenutno nimajo postavljenega skrajnega roka. Razpis sicer preverjajo že od jeseni.

"Zaradi veliko negativne publicitete v slovenskih medijih o domnevnih malomarnostih in nepravilnostih pri tem projektu je EK 10. septembra SVLR prosila, naj razjasni izbirni postopek ter ugotovi, ali je bil projekt izveden v skladu z vsemi državnimi in evropskimi pravili," je razložila Jouglainova in dodala, da gre sicer za običajna vprašanja, ki spadajo v njihove pristojnosti. Ker so se stroški projekta v različnih virih razlikovali, so prosili tudi za informacije o celotnih stroških projekta. Zaradi velikosti bi se gradnja stadiona lahko umeščala med velike projekte, dražje od 50 milijonov evrov, v tem primeru pa bi ga morala oceniti in odobriti EK.

Dvojna policija nad Stožice (Ma. K.)
Preiskava. V sredo so se po naših informacijah na ministrstvu za šolstvo in šport oglasili tako uslužbenci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) kot Policijske uprave (PU) Ljubljana. Oboji so zbirali obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja, povezanega s projektom Stožice. Kot trdijo viri z ministrstva, "drugi za druge niso vedeli" in so jim za preiskavo druge enote povedali šele oni. 

Poskusili bodo združiti 
S policije so nam v sredo sprva sporočili, da postopek vodi NPU, in potrdili, da gre za prijavo, povezano z večnamenskim nogometnim stadionom Stožice. Včeraj pa so po dodatnem preverjanju sporočili, da na podlagi različnih kazenskih ovadb potekata dva predkazenska postopka, ki ju vodita NPU in PU Ljubljana. "Gre za preiskavi istih pravnih oseb, a v različnih segmentih. Glede na potek obeh preiskav bomo proučili možnost, da se obe preiskavi združita," je povedal Drago Menegalija. Preiskovalci sicer zbirajo obvestila od širokega kroga ljudi, ki bi lahko dali informacije, pomembne za ta predkazenski postopek, so še pojasnili na policiji. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.