Slovenija
5513 ogledov

Najprej vojna za prevzem, zdaj bodo podjetje, kjer dela 115 ljudi, likvidirali

Gorenjski tisk je v prvih sedmih mesecih letos povečal prihodke od prodaje za pr Žurnal24 main
Enemu izmed paradnih konjev slovenske tiskarske industrije Gorenjskemu tisku se obeta likvidacija.

Kranjsko podjetje že več let posluje z izgubo, družba za svetovanje in investiranje MSIN, ki je njegova lastnica zadnjih deset let, pa je za Gorenjski tisk storitve v zadnjem obdobju neuspešno iskala novega prevzemnika.

Kot je za STA povedala predsednica Sveta gorenjskih sindikatov Nežka Bozovičar, naj bi bil sklep o začetku likvidacije predvidoma izdan 1. februarja. Pred tem bo še zbor delavcev, na katerem naj bi jim vodstvo podalo podrobnejše informacije.

V družbi Gorenjski tisk storitve je zaposlenih okoli 115 ljudi, pri čemer naj bi jih okoli 30 prezaposlili v škofjeloško Embalažno grafično podjetje (EGP), katerega lastnik je prav tako MSIN. Tisti, ki bodo ostali brez zaposlitve, bodo v likvidacijskem postopku prejeli vse plače in odpravnine, ki jim pripadajo.

Zaradi trenutnih precejšnjih potreb po delavcih v vseh dejavnostih obstajajo velike možnosti za novo zaposlitev. "Največ priložnosti za delavce tega podjetja, glede na kompetence, vidimo v vseh predelovalnih dejavnostih," je za STA pojasnila Dubravka Furar iz kranjske območne območne enote Zavoda RS za zaposlovanje.

Ob tem je dodala, da bo zaposlovanje seveda odvisno od posameznikove pripravljenosti sprejeti delo ali pripravljenosti prekvalificirati se v drug poklic, kot so na primer varnostnik, voznik ali socialni oskrbovalec. "K vsakemu posamezniku bomo, tako kot vedno, pristopili individualno in upoštevali tudi njegove potrebe in zmožnosti," je poudarila.

Mnogi so v Gorenjskem tisku že 20 ali 30 let

Kljub temu, da jim je trg dela trenutno naklonjen in da ne bodo prikrajšani za svoje terjatve do delodajalca, pa zaposleni v Gorenjskem tisku nikakor niso navdušeni nad propadom podjetja, je izpostavila Bozovičarjeva in pojasnila, da je večina zaposlenih v Gorenjskem tisku že 20 ali celo 30 let.

Nekdaj močna gorenjska firma velja tudi za slovenskega paradnega konja na svojem področju, saj je prejemnica številnih nagrad. Vendar je težava v tem, da je prodaja knjig premajhna. Gorenjski tisk storitve tako že vrsto let beleži izgubo. Po podatkih Agencije RS za javnopravne evidence je leta 2017 podjetje ob 10,5 milijona evrov prihodkov od prodaje zabeležilo 405.000 evrov čiste izgube, leta 2016 pa ob 10,4 milijona prihodkov 126.000 evrov izgube.

Preberemo premalo knjig

Prav izguba in spoznanje, da tiskarska dejavnost v Sloveniji ni več perspektivna, naj bi bila razlog za likvidacijo družbe, medtem MSIN pojasnil medijem ne daje. Bozovičarjeva je povedala, da so lastniki iskali nekoga, ki bi Gorenjski tisk prevzel. "Kot kaže, se za morebitnega prevzemnika potem vendarle niso odločili. So pa delavci upali in do zadnjega verjeli, da bo prišel nekdo, ki bo podjetje kupil in bo pripravljen naprej peljati posle," je dejala.

Pred desetletjem je za prevzem Gorenjskega tiska potekala pravi boj med Martinom Odlazkom in Markom Moharjem ter Matjažem Satlerjem, v katerem sta slavila slednja. Po prevzemu kranjske družbe je MSIN proizvodnjo kartonske embalaže Gorenjskega tiska iz Kranja že preselil v svoje drugo hčerinsko podjetje EGP v Škofji Loki.

Tudi to naj bi botrovalo izgubi podjetja Gorenjski tisk storitve, ki je ostalo v Kranju. "Nekateri delavci v tiskarni so že tedaj slutili, da se podjetju ne obeta nič dobrega, saj sta bili tisk in papirništvo kompatibilni dejavnosti, ki sta se dopolnjevali in finančno pokrivali," je dejala Bozovičarjeva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.