Slovenija
105 ogledov

Najprej vzel, nato pa si premislil

Patrick Vlačič Gregor Katič
Javni prevoz. Minister hotel ukiniti subvencije.

“Če gre za linije, za katere tudi občina ocenjuje, da so nujne za zagotavljanje minimalne dostopnosti prebivalcem posameznih krajev in zaselkov, uredba, ki ureja to področje, omogoča, da si te linije sofinancirajo sami,” so ocenili na prometnem ministrstvu.

Izolski župan Igor Kolenc je ministrstvo namreč pozval, naj pojasni odločitev, s katero so bile v začetku meseca ukinjene posamezne linije v javnem prometu, ki povezuje Izolo z zaledjem. Ukinjene so bile tudi nekatere vožnje, ki so območje povezovale z regijsko bolnišnico.

Župan odgovora ministrstva ni dočakal; odgovor vlade smo pridobili v Žurnalu24: k odločitvi ukinitve avtobusnih povezav je pripomoglo pomanjkanje denarja.

“Ker so sredstva za to omejena, nekatere vožnje pa nerentabilne, menimo, da bi bilo nesprejemljivo, če bi na posameznih vožnjah avtobusi vozili prazni,” so razložili.

Kako tolmačiti zakonodajo

Primestne avtobusne linije sicer ureja država; občine nanje nimajo vpliva.

Na očitek, da na ministrstvu pravzaprav ne poznajo zakonodaje, ki ureja to področje, saj občina ne more subvencionirati že obstoječih linij, pa so zapisali, da formalnopravno to sicer drži.

Če pa bi ukinjeno linijo postavili na novo, bi jo občina lahko sofinancirala, “ker bi bila nova,” so pojasnili.

Zdaj so si premislili

Ob zaključku članka pa smo z ministrstva prejeli obvestilo, da je avtoprevoznik Veolia razmere znova proučil in da bodo ukinjene linije javnega prevoza predvidoma od petka znova vzpostavljene.

Komentarjev 4
  • Veteran 22:40 15.oktober 2011.

    Seveda sedaj se spet dobrika pred volitvami; nič ne bo Vlačič in Pahor oba sta politično mrtva. Vlačič ne pozabi vzeti s seboj tistega tvojega frustriranega Toma Borovničarja tako, da bo enkrat mir na Upravi za pomorstvo; komaj čakamo, da se pobere.

  • suzana.kos 14:59 21.september 2011.

    na obali ga vsi komaj čakajo, da se vrne :-)

  • Niko_K_ 13:41 21.september 2011.

    G. Muzičar od ministra še zdaj ni pojasnil, zakaj je rumena luč na semaforju, če ti kasirajo 200€, če pelješ preko rumene... G. Muzičar od ministra, kot je že spodaj bil komentar, bi bilo zelo zaželjeno, v smislu ...prikaži več Slovenije, da se raje držite bas kitare, kot streljate kozle, katerih ste ustrelili v zadnjem času kar nekaj!