Slovenija
8 ogledov

Najprej želijo razjasniti Janšin status

Glasovanje o mandatarju Saša Despot
Poslanci komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb niso ustanovili. Pred tem želijo namreč vedeti, kaj bo o statustu Janez Janše, ki je kandidat za člana komisije, presodila mandatno-volilna komisija.

Proceduralni predlog, da se glasovanje o ustanovitvi te komisije preloži, je prišel iz vrst SMC, saj je med kandidati za člana komisije tudi predsednik SDS Janez Janša, ki trenutno prestaja zaporno kazen zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria. Mandatno-volilna komisija DZ je namreč pred nalogo, da sklene, ali bo Janezu Janši zaradi obsodbe poslanski mandat prenehal ali ne.

Tonin: Janša ima na tem področju največ izkušenj

Predlogu, ki je bil sprejet s 55 glasovi za in 28 proti, je ugovarjal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, ki je med razpravo na seji izpostavil, da je parlamentarni nadzor nad obveščevalnimi službami izjemno pomemben. Zaradi enega poslanca po njegovem mnenju ni smiselno prelagati odločanja o tem. Poleg tega bi Janši, če bi mu bil poslanski mandat odvzet, prenehala tudi funkcija v komisiji, je poudaril.

V izjavi ob robu današnje izredne seje je Tonin dodal, da je Janša nedvomno poslanec z največ izkušnjami na področju obveščevalnih in varnostnih služb, te izkušnje pa bi bile dobre pri delovanju komisije.

Janševe izkušnje je izpostavil tudi poslanec ZL Matjaž Hanžek: "Saj je Janša pred desetletjem in pol povzročil tudi bitko med obveščevalnima službama, kar ga je takrat stalo". Kar se tiče strokovnosti, je torej pravi človek, ugotavlja Hanžek, ki pa dodaja, da je ta poteza, kar se tiče varnosti Slovenije in blaginje državljanov, zelo dvomljiva. Po preložitvi glasovanja pa je Hanžek dodal, da z razpletom ni zadovoljen, saj treba stvari razrešiti čim prej.

SDS zaradi odločitve na nogah

Vodja poslancev SDS Jože Tanko pa je na seji dodal, da bi državna volilna komisija, če bi bilo z Janševim mandatom kar koli narobe, zagotovo že ukrepala. Prav tako bi lahko tisti, ki so menili, da je s postopkom njegove izvolitve kar koli narobe, o tem poročali komisiji, a se to ni zgodilo, je opozoril.

Janšev strankarski kolega Branko Grims, sicer kandidat za predsednika omenjene komisije, je sprejeti proceduralni predlog sklep označil za "izjemno slabo in škandalozno ravnanje vladajoče koalicije, ki se spreneveda".

Po njegovem se s tem želi doseči samo eno; preprečiti, da se vzpostavi parlamentarni nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami. Grims pričakuje, da bo koalicija ponovno pretehtala to odločitev in že na naslednji izredni seji vzpostavila komisijo.

Komentarjev 11
  • Bedanc 14:47 12.september 2014.

    Kradu je, zdej pa ima. Jaz idiot pošten, pa crkavam in si zategujem lastno zanko okol vratu. lol razjasnit status ha ha ha

  • Žurnalček 16:26 30.avgust 2014.

    Bom jaz razjasnil njegov status: baraba , kriminalec , mafijaš , politična podgana , izdajalec , trgovec s smrtjo , pućist , pa še kaj sem pozabil !

  • Senior 17:00 28.avgust 2014.

    ...zato, ker imamo v Sloveniji z zakoni eno samo sr....!