Slovenija
41 ogledov

Najraje imamo "klasiko"

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Ko gre za čokolado, Slovenci prisegamo na klasiko, radi pa posežemo tudi po temni čokoladi. Letno pojemo dobra dva kilograma čokolade na prebivalca.

"Glavna posebnost slovenskega trga je, da kljub vsemu ostaja okus porabnika precej tradicionalen, tako da se še vedno glavnina čokoladnih izdelkov proda s tipičnimi okusi. Med njimi prednjačita mlečna čokolada in čokolada z lešniki," je za STA dejala Nina Kofler iz Žita.

Ključna sestavina za proizvodnjo čokolade je kakav, ki se pridobiva iz zrn kakavovca. Letno se na svetovni ravni proizvede okrog 3,5 milijona ton kakava, največja proizvajalka pa je Slonokoščena obala. Sledijo Gana, Indonezija, Nigerija in Kamerun.

Dodala je, da Slovenci med čokoladnimi izdelki pojedo največ čokoladnih tablic. Po navedbah Gorenjke pojemo 4000 ton čokoladnih tablic, pri čemer niso upoštevani drugi čokoladni izdelki, kot so denimo pralineji.

Temna bolj zdrava

Naraščanju priljubljenosti temne čokolade botruje vse večje zavedanje potrošnikov o določenih ugodnih učinkih kakava na počutje in zdravje, saj ima temnejša čokolada zaradi večje vsebnosti kakava veliko količino antioksidantov, ki blagodejno vplivajo na srce in ožilje, pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka in preprečujejo staranje organizma, pravijo v Gorenjki.

"Najbolj gotovo pa je, da čokolada prispeva k boljšemu razpoloženju, saj spodbuja sproščanje hormona sreče - endorfina, zaradi katerega se počutimo dobro," še pravijo v Žitu.

Sladkosnedni Švicarji

Največ čokolade na prebivalca letno porabijo v Švici, več kot 11 kilogramov. Sledijo Nemčija, Belgija, Avstrija in Velika Britanija ter Irska. Slovenci letno pojemo 2,4 kilograma čokolade na prebivalca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.