Slovenija
219 ogledov

Najrevnejšim zastonj dopolnilno zavarovanje

Skoraj dvajsetina Slovencev bo imela po novem subvencionirano dodatno zdravstven Žurnal24 main
Socialno najšibkejši državljani so z letošnjim letom upravičeni do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev, torej do storitev iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.
 

Upravičenci z že sklenjenim zavarovanjem

Upravičencem do kritja stroškov, ki že imajo sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, na ministrstvu za delo svetujejo, da vložijo zahtevo za mirovanje zavarovanja, kot dokazilo pa priložijo kopijo odločbe do denarne socialne pomoči ali kopijo odločbe pristojnega centra za socialno delo do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev.

Upravičenci do doplačil iz socialnih razlogov so prejemniki denarne socialne pomoči in osebe, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev te denarne socialne pomoči. Po sedanjih izračunih bo do takega kritja stroškov upravičena na primer samska oseba, katere dohodek ne presega 221,70 evra. V primeru para dohodek ne sme presegati zneska 376,89 evra, dohodek matere samohranilke z enim otrokom 354,72 evra, z dvema otrokoma pa 421,23 evra.

Skoraj 100.000 upravičencev
V državnem proračunu za naslednje leto je za to rezerviranih osem milijonov evrov sredstev. Po prvih ocenah naj bi bilo upravičencev do takega kritja stroškov zdravstvenega zavarovanja 99.600, kar bi letno na osebo znašalo 216 evrov. V tem primeru bo država potrebovala 21,5 milijona evrov, a po podatkih ministrstva za delo je dejansko mesečno do pomoči upravičenih dobrih 45.000 ljudi, kar pa bo znašalo približno 11 milijonov evrov.

Zavarovanec oziroma po njem zavarovan družinski član bo do kritja razlike upravičen za čas prejemanja denarne socialne pomoči oziroma za čas izpolnjevanja pogojev za njeno pridobitev. Tistim občanom, ki že prejemajo denarno socialno pomoč in imajo temu ustrezno odločbo, ne bo treba storiti ničesar, saj so že s samo odločbo upravičeni do kritja razlike do polne cene vrednosti zdravstvenih storitev, pojasnjujejo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Vloge za tiste brez socialne pomoči
Tisti, ki pogoje izpolnjujejo, a odločbe Centra za socialno delo o upravičenosti do denarne socialne pomoči iz kakršnegakoli razloga nimajo, pa bodo morali oddati posebno vlogo, s katero bo center ugotovil, ali izpolnjujejo pogoje za denarno socialno pomoč in so zato upravičeni tudi do kritja omenjene razlike. Odločbe centrov se bodo prvič izdale za tri mesece, pri ponovni vlogi pa jih bodo izdali za največ šest mesecev. Tistim, ki so trajno nezmožni za delo, pa se lahko odločba izjemoma dodeli za eno leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.