Slovenija
16 ogledov

"Najslabšo bodo potegnili bolniki"

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
"Najslabšo bodo potegnili bolniki, vsaj na primarni ravni pa tudi zdravniki," opozarjajo v združenju zdravstvenih zavodov Slovenije glede napovedanih septembrskih zapletov v zdravstvu.

Direktorji zdravstvenih zavodov naj bi bili tisti, ki bodo morali septembra organizirati delo tako, da ne bo prišlo do zapletov. Kot opozarja generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec, je nemogoče, da bi bila le od sposobnosti zdravstvenih direktorjev odvisna rešitev težave. Prav tako združenje zdravstvenih zavodov zavrača očitke Fidesa o nesposobnih direktorjih.

"Sprašujem se, zakaj želijo v vrhu Fidesa v akciji umika zdravniških soglasij diskreditirati vodstva zdravstvenih ustanov," pravi direktor novogoriškega zdravstvenega doma Marjan Pintar.

Direktorica združenja Darja Vižintin Zupančič je napovedala, da bodo še danes v državni zbor poslali prošnjo za razlago, kateri zakon bo septembra temelj za organiziranje dela. Vlada namreč zagovarja tistega (zakon o zdravniški službi), ki določa, da morajo zdravniki ne glede na soglasja delati 40 ur na teden plus osem ur, letna kvota ni določena, Fides pa trdi, da velja zakon (zakon o delovnih razmerjih), po katerem je ravno letna kvota omejena.

V združenju pa ne dvomijo, kdo bo, ne glede na zakonodajo, septembra trpel. "Najslabšo bodo pri tem potegnili bolniki, vsaj na primarni ravni pa tudi zdravniki. V zdravstvenih domovih, splošnih in otroških ambulantah delo ne izgine, vsega je treba opraviti. In če ga zdravniki ne bodo opravili v nadurnem delu, ga bodo pač tako, da bo pred ambulantami nekoliko daljša vrsta in da bo gostota nekoliko večja. Nihče ne bo ostal brez zdravstvene storitve, a zdravniki bodo to opravili za manj denarja, pravi direktor novogoriškega zdravstvenega doma Marjan Pintar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.