Slovenija
375 ogledov

Najstarejše evropske jelke ni več

Šmartno na Pohorju, Maroltova jelka, najstarejša evropska jelka
1/7
Žurnal24 main
V soboto popoldne je zagorela notranjost najstarejše evropske jelke na slovenjbistriškem Pohorju. Po vsej verjetnosti je nekdo ogenj podtaknil. Jelka je bila tako uničena, da se je podrla sama.

Predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Tinje Ivan Grace je za zurnal24.si dejal, da se je jelka sama podrla.

"Glih zdajle gremo gor, naši so bili že gor, zdaj gremo pa še mi pogledat," je dejal Grace in dodal, da je bilo le še vprašanje časa, kdaj bi se jelka, tudi če ne bi zagorela, sama porušila.

"Malo jo je uničil požar, malo pa tudi to, ker je bila znotraj zelo votla. Slej kot prej bi prišlo do tega. Ob kakšnem močnejšem neurju se bi zagotovo porušila."

Do pogorišča so težko prišli
Predsednik Prostovoljno gasilskega društva Šmartno na Pohorju Vlado Berdnik je za zurnal24.si dejal, da je bilo gašenje jelke zelo težavno, saj se z avtomobilom tja ne more priti.

"Smo čakali na traktor in prikolico, da smo se lahko zapeljali po gozdu,"
je dejal Berdnik.

Fotografije goreče jelke si oglejte v GALERIJI.

Sogovornik ob tem pravi, da so prišli tudi gozdni delavci, ki so bili v pripravljenosti, da bi jelko celo podrli, vendar so nato dobili nalog, da je ne smejo podreti.

Požar naj bi bil podtaknjen
"To je gorelo gor okoli 15 metrov,"
pravi Berdnik. Na vprašanje, ali je bil požar podtaknjen, pa pravi, da bodo to v preiskavi poskušali ugotoviti policisti, a po vsej verjetnosti je "nekdo mogel imeti prste vmes".

Če bi namreč jelko udarila strela, bi po besedah Berdnika morali okoli nje ležati treske.

Najstarejša evropska jelka
Jelka, imenujejo jo tudi Maroltova jelka (Abies alba), je bila prava posebnost Pohorja. Veljala je za najdebelejšo jelko v Sloveniji in tudi za najstarejšo v Evropi.

V višino je merila 43 metrov, v prsni višini pa je imela 605 centimerov obsega. Drevo je raslo pri vasi Urh, natančneje ob Bistriškem potoku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.