Slovenija
143 ogledov

Najstniki niso krivi, krivi so možgani

Možgani najstnikov delujejo na precej kaotičen način, zaradi česar se težko zber Žurnal24 main
Nezmožnost najstnikov, da se zberejo, je posledica manj razvitih možganov, kaže najnovejša raziskava.

Možgani najstnikov so bolj podobni možganom otrok kot odraslim možganom in so precej bolj neorganizirani in dojemljivi za motnje iz okolice kot pri starejših ljudeh, piše Daily Telegraph. Možgani se namreč popolnoma razvijejo šele v poznih 20. oziroma zgodnjih 30. letih življenja, ugotavljajo avtorji raziskave, ki je bila objavljena tudi v zborniku Journal of Neuroscience.

Znanstveniki so merili možgansko aktivnost najstnikov, medtem ko so ti reševali različne probleme, obkroženi s številnimi motečimi dejavniki. Pri tem so odkrili presenetljivo veliko dogajanja v čelnem režnju možganov, ki je odgovoren za sprejemanje odločitev in opravljanje več opravil hkrati. To nakazuje, da možgani najstnikov delujejo precej manj učinkovito kot možgani odraslih.

"Vedeli smo, da čelni reženj otrok deluje na tak kaotičen način, nismo pa vedeli, da se to nadaljuje vse do 30. leta. Del možganov, ki je potreben, da se ta proces konča, se bolj ali manj razvija med adolescenco. Se pravi, da opravi precej nepotrebnega dela," je povedala vodja raziskave Sarah-Jayne Blakemore.

Po njenih besedah možgani najstnikov vsebujejo preveč sive snovi, dela možganov, ki prenaša sporočila in ki z leti upada, zato so njihovi miselni procesi precej manj urejeni in učinkoviti kot pri odraslih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.