Slovenija
33 ogledov

Najtrši oreh minimalna plača

slovenija 18.02.07, Dusan Semolic, Predsednik Zveze Svobodnih Sindikatov Sloveni Boštjan Tacol
Med bolj izpostavljenimi temami bo usklajevanje plač z inflacijo in delom rasti produktivnosti.

Potem ko jim to ni uspelo v petek, bodo socialni partnerji skušali pogajanja o socialnem sporazumu 2015-2016 skleniti danes. Na mizi bodo imeli le še manj zahtevna vprašanja, med njimi usklajevanje plač z inflacijo in delom rasti produktivnosti. Parafiranje besedila bi bilo lahko danes ali v torek, ko se tudi izteka zastavljeni rok.

 

Socialni partnerji bi lahko po optimističnem scenariju pogajanja zaključili že v petek, a jim to zaradi nesoglasij glede spremembe definicije minimalne plače, ki je veljala za najtrši oreh, ni uspelo. Sindikati so zahtevali zavezo k postopnemu izvzemu dodatkov iz minimalne plače, začenši z dodatkom za nočno delo, delodajalci pa na to pod nobenim pogojem niso želeli pristati.

Usklajevanje plač z inflacijo ne diši vladi

Do poenotenja pa je prišlo pri drugem najbolj kislem jabolku, obremenitvah gospodarstva. Delodajalci so namreč praktično že pristali na ponudbo vlade, da se bo gospodarstvo dodatno obremenjevalo le v primeru "višje sile".

Med danes nekoliko bolj izpostavljenimi še odprtimi vprašanji bo usklajevanje plač z inflacijo in delom rasti produktivnosti. Tu ima največ pomislekov vlada, ki ji ne diši usklajevanje z rastjo cen življenjskih potrebščin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.