Slovenija
23 ogledov

Najuspešneje SLS in SDS

Žurnal24 main
Izvoljenih največ neodvisnih kandidatov. Med strankami na županskih volitvah najuspešneje SLS, v občinske svete največ članov SDS.

Po doslej preštetih in obdelanih podatkih so bili na včerajšnjih lokalnih volitvah med izvoljenimi župani najuspešnejši samostojni kandidati. Na županskih stolčkih jih že sedi 48. Med strankami se je najbolje odrezala SLS, ki ima pred drugim krogom 32 izvoljenih županov od predlaganih 82. Slovenska demokratska stranka ima v svojih vrstah zdaj že 21 novoizvoljenih županov, Socialni demokrati 10, Liberalna demokracija Slovenije 8, NSi 3, DeSUS pa pred drugim krogom enega.

Največji padec – pred drugim krogom NSi in SNS
Primerjava z volitvami leta 2006 pred opravljenim drugim krogom vsekakor še ni popolna, toda če primerjamo izvolitve v prvem krogu takrat in včeraj, opazimo, da se je že takrat kazal trend v prid neodvisnih kandidatov. V prvem krogu jih je dobilo županski mandat 47. SLS je na zadnjih lokalnih volitvah v prvem krogu dobila 36 županskih kandidatov (skupaj 49), SDS je pred štirimi leti v prvem krogu dobila 16 mandatov (skupaj 27), LDS v prvem krogu 10 (skupaj 17), SD je imel po prvem krogu v žepu 7 županov iz svojih vrst (skupaj po volitvah 13), NSi jih je prejela v prvem krogu 5 in v drugem ravno toliko, SNS pa je imela v iztekajočem se mandatu dva župana.

V 134 slovenskih občinah so že izvolili novega župana, v 74 bo potreben drugi krog.

V občinske svete najbolje SDS
Tudi pri izbiranju članov za občinske svete so volivci prednost dajali neodvisnim kandidatom, ki so zbrali slabih 22 odstotkov glasov oziroma 503 mandate. Med strankami je bila pri izboru za občinske svete najuspešnejša SDS, ki je po doslej obdelanih podatkih dobila slabih 19 odstotkov glasov oziroma 618 mandatov. SD je z dobrimi 12 odstotki glasov prejela 373 mandatov, sledita DeSUS z 9,38 odstotka glasov in SLS z 9,32 odstotka. Prvi imajo 272 mandatov, drugi 304.

LDS je zbrala 7,39 odstotka, NSi 5,94, Zares 3,74, SNS 1,91, Stranka mladih – Zeleni Evrope 1,26, Lipa 0,26 odstotkov, ostale politične stranke pa skupaj 7,71 odstotka.

Zaradi rezultata se je včeraj tako po objavi že omenjalo predčasne volitve, ki naj bi jih narekoval izid lokalnih. Prvak opozicije Janez Janša je pri tem dejal, da "predčasnih volitev ne pričakuje, ker v Sloveniji normalni evropski standardi ne veljajo". Borut Pahor je po drugi strani poudaril, da za predčasne volitve ni nobenih razlogov: "Mandat, ki smo ga dobili leta 2008, bomo uspešno tudi končali. Komu bodo zaupali vodenje v prihodnost, bomo Slovenci spet odločali leta 2012."

Na volitvah so se sicer uspešno odrezali kandidati iz vrst poslancev. Podrobneje v povezavi. 

Najstarejši 90, najmlajši 18 let
V Sloveniji imamo 5 novoizvoljenih županj in 129 županov. V mestnih oziroma občinskih svetih bodo 720 mest zasedle ženske, 2.556 mest pa moški.

V 18 slovenskih občinah so včeraj potekale tudi volitve predstavnikov romskih skupnosti v občinski svet, v sedmih pa volitve predstavnikov narodnostnih skupnosti. Večina občinskih svetov bo imela enega od teh predstavnikov, v dveh občinah pa so volili tako predstavnika Romov kot manjšin. V Grosupljem bodo romskega predstavnika volili naknadno, saj se v predvidenem času ni prijavil noben kandidat.

Zanimiva je tudi starostna struktura kandidatov; med kandidati za župane jih najstarejši šteje 73 let, najmlajši 20, med kandidati za občinske svete pa je najmlajši komaj polnoleten, medtem ko jih nastarejši starosta šteje kar 90 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.