Slovenija
24 ogledov

Največ delovnih mest naj bi se odprlo v trgovini

Razprodaje Anže Petkovšek
Slovenski delodajalci so tudi glede letošnjega drugega četrtletja "previdno optimistični", je razvidno iz raziskave Manpower.

Glede na raziskavo, v katero je podjetje Manpower Group vključilo 628 slovenskih delodajalcev iz 10 panog, 17 odstotkov delodajalcev za drugo četrtletje letos napoveduje rast zaposlitvenih možnosti, pet odstotkov pa znižanje števila zaposlenih.

Neto napoved zaposlovanja - razlika med deležem delodajalcev, ki načrtujejo zvišanje, in delodajalcev, ki načrtujejo znižanje števila zaposlenih - tako znaša +12 odstotkov, po sezonsko prilagojenih podatkih pa +šest odstotkov. Upoštevajoč sezonsko prilagojene podatke so zaposlitvene možnosti tako v četrtletni kot v letni primerjavi upadle za eno odstotno točko.

"Potem ko so rezultati za prvo četrtletje pokazali več optimizma za slovenski trg delovne sile, kot to običajno vidimo v zimskih mesecih, napoved za drugo četrtletje izpostavlja bolj previdno, a vseeno relativno stabilno rast zaposlovanja," je objavo poročila pospremil izvršni direktor družbe Manpower Group Slovenija Rudi Čebulj.

Najbolj optimistični so trgovci

Povečanje zaposlitvenih možnosti v prihodnjih treh mesecih pričakujejo delodajalci v vseh 10 gospodarskih panogah. O najmočnejših zaposlitvenih namerah poročajo delodajalci v panogi trgovine na debelo in drobno z neto napovedjo +19 odstotkov.

V panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva, nepremičnin je aktivnost zaposlovanja z neto napovedjo +štiri odstotke najšibkejša od prvega četrtletja 2012. O najšibkejšem tempu rasti od tretjega četrtletja 2012 pa poročajo delodajalci v panogi oskrbe z elektriko, plinom in vodo, ki so oddali neto napoved +tri odstotke.

Povečano zaposlovanje je napovedano tudi v vseh štirih regijah. Najmočnejši trg delovne sile pričakujejo v osrednji in jugozahodni regiji z neto napovedjo +12 odstotkov. Delodajalci v jugozahodni regiji sicer poročajo o najmočnejšem trgu delovne sile od začetka izvajanja raziskave v prvem četrtletju 2011.

Prav tako naj bi bile zaposlitvene možnosti boljše v vseh štirih skupinah podjetij, torej v mikro (manj kot 10 zaposlenih), majhnih (10-49), srednjih (50-249) in velikih (250 ali več). Najbolj optimistična so velika podjetja, kjer neto napoved zaposlovanja znaša +12 odstotkov.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:34 10.marec 2015.

    ma kaj me briga za službe z nespoštljivo mizerno plačo. kdaj bo več služb z normalno plačo mi raj povejte? nikol ane? itak... plunm na tako "zvišanje" zaposlenosti. Mizerna plača in delo je bolj podobno suženjstvu kot pa svobodi in ...prikaži več realni zaposlenosti.

  • dragec 12:46 10.marec 2015.

    v trgovini imajo ženske cca 600 EUR OD