Slovenija
17 ogledov

Največ denarja za socialo

Franc Kri%C5%BEani%C4%8D Žurnal24 main
Slovenska vlada za drugo leto načrtuje proračunski primanjkljaj v višini 4,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), leta 2013 pa naj bi bil že pod tremi odstotki.

Druge leto bo po predvidevanjih vlade država "zaslužila" dobrih osem milijard evrov, "porabila" pa bo 10 milijard. Glede na letošnje leto se bo tako proračunski primanjkljaj zmanjšal, pojasnjuje minister za finance Franci Križanič, in to s slabih pet na 4,5 odstotka BDP.

Razdelitev denarja
Največ denarja bo šlo prihodnje leto za socialo, izobraževanje in šport.

So pa za del proračuna za prihodnje leto obvezni ukrepi, kot so zamrznitev plač v javnem sektorju, zamrznitev rasti pokojnin in socialnih transferjev. Križanič pričakuje razumevanje za te ukrepe: "Če tega razumevanja ne bo, bomo imeli nestabilnost, ki se bo vlekla še kar nekaj časa."

Vlada tudi načrtuje, da se bo proračunski primanjkljaj iz leta v leto zmanjševal; leta 2013 naj bi tako padel pod tri odstotke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.