Slovenija
51 ogledov

Največ ga pijejo v JV Sloveniji

alkohol Shutterstock
Največ alkohola spijejo Dolenjci, Belokranjci in Posavci.

Bolezni, povezanih z uživanjem alkohola, je največ v jugovzhodni Sloveniji, Dolenjci, Belokranjci in Posavci pa v primerjavi z drugimi Slovenci pogosteje posegajo po alkoholnih pijačah, ugotavljajo na novomeškem zavodu za zdravstveno varstvo.

Izstopajo odrasli

Na regijski konferenci o preprečevanju škodljive rabe alkohola je predstavnica zavoda Doroteja Kuhar poudarila, da omenjeno bolj kot za mladino, ki je glede tega v slovenskem povprečju, velja za odrasle prebivalce v jugovzhodni Sloveniji. Omenjeno smernico bi radi preusmerili s skupnim pristopom vseh vladnih in nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z navedeno problematiko.

Po njenih besedah sta jugovzhodna in spodnjesavska regija med drugimi statističnimi regijami v Sloveniji v vrhu po stopnji umrljivosti zaradi alkoholu neposredno pripisljivih vzrokov. Navedla je podatke raziskave ESPAD Dolenjska 2011, po kateri je dobrih 93 odstotkov 16-letnih dijakov že pilo alkoholne pijače, od teh pa jih je 46 odstotkov po njih poseglo štiridesetkrat ali večkrat.

Najbolj priljubljeno je vino

Najpogostejša pijača med tamkajšnjo mladino je glede na vinogradniško območje vino, med pivci pa prevladujejo fantje, a jim dekleta hitro sledijo, je dodala Kuharjeva in še opozorila, da se pitje alkoholnih pijač med mladino povečuje.

Na današnji konferenci so predstavili tudi predlog projekta, s katerim bi oblikovali program za celovito obravnavanje alkoholizma na območju jugovzhodne Slovenije. Kot je dejal direktor novomeškega zavoda za zdravstveno varstvo Dušan Harlander, si zanj prizadevajo že zadnjih 15 let. V tem obdobju so ministrstvu za zdravje trikrat poslali predlog za njegovo oblikovanje, doslej pa od tam niso dobili odgovora.

Komentarjev 2
  • albert 17:53 14.junij 2012.

    Na štajerskem ga je 0,5 že v zraku . V parlamentu pa pijejo frutek.

  • Stolp 15:41 14.junij 2012.

    "Največ ga pijejo v JV Sloveniji!"Ajaaaa? A za to je blo treba raziskavo delat?