Slovenija
37 ogledov

Največ minusov sodstvu in nasilju

Nasilje nad ženskami in zloraba otrok v Sloveniji še vedno ostajata velika probl Žurnal24 main
V Sloveniji še vedno največ težav v sodnih zaostankih, prošnjah za azil, nasilju nad ženskami in pravicah delavcev migrantov, v poročilu o položaju človekovih pravic za leto 2010 ugotavlja State Department.

State Department v Poročilu o položaju človekovih pravic za leto 2010 za Slovenijo ne ugotavlja večjih kršitev človekovih pravic, težave pa vidijo v sodnih zaostankih, površnih postopkih pri prošnjah za azil, nasilju nad ženskami, trgovanju z ženskami in dekleti ter pravicah delavcev migrantov.

Poročilo opozarja tudi na diskriminacijo Romov, nasilje nad geji in lezbijkami ter diskriminacijo državljanov nekdanje Jugoslavije, ki v Sloveniji nimajo urejenih dokumentov.

Zloraba otrok v Sloveniji ostaja problem, ugotavlja State Department. V letu 2010 je bilo prijavljeno 201 kaznivo dejanje spolne zlorabe otrok do 15. leta starosti. Za problematično poročilo izpostavi tudi trgovanje z ženskami in mladimi dekleti.

Kopičenje sodnih zaostankov
Sodni zaostanki, do junija lani jih je bilo 266.221, se v Sloveniji še vedno kopičijo, navaja poročilo, in to kljub temu, da zakon zagotavlja pravico do sojenja brez odlašanja. Državni projekta Lukenda za odpravo sodnih zaostankov sicer povečuje učinkovitost sodstva, povprečni sodni zaostanki pa so se z 14,1 meseca skrajšali na 6,1 meseca.

Površnost pri prošnjah za azil
Pri nekaterih prošnjah za azil je v lanskem letu prihajalo do površnosti, poleg tega pa prosilci za azil včasih niso dovolj seznanjeni s pravico do pritožbe na odločitev glede njihovih prošenj, ugotavljajo v State Departmentu. Na to problematiko sta opozarjala tudi UNICEF in UNHCR.

V korupcijo vpleteni tudi uradniki
Poročilo se dotakne tudi korupcije v Sloveniji in pri tem navaja, da zakon predvideva kazenske sankcije za koruptivna dejanja, kljub temu pa so uradniki včasih vpleteni v korupcijo.

Poročilo opozori tudi na kršenje pravic migrantskih delavcev v Sloveniji, ki so pogosto izpostavljeni izkoriščanju, večina pa jih prihaja iz BiH, Srbije in Črne gore.

Vsaka četrta ženska žrtev nasilja
Nasilje nad ženskami v Sloveniji še vedno ostaja problem, poročilo pa navaja podatke SOS telefona, po katerih naj bi bila vsaka četrta ženska žrtev nasilja. Nevladni organizaciji društvo Ključ in SOS telefon sta v lanskem letu prejeli 3417 klicev, sicer pa deluje tudi osem kriznih centrov za mladostnike in otroke.

Romi nezaposleni in nepismeni
Poročilo se dotakne tudi izobraževanja romskih otrok in med drugim omenja, da revščina, diskriminacija, pomanjkanje družinske podpore in težave z jezikom še vedno ostajajo največje težave pri njihovem vključevanju v družbo in dokončanju obveznega osnovnega šolanja.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V Sloveniji je, kot še navaja poročilo, še vedno prisotna tudi diskriminacija istospolno usmerjenih, zgodilo pa se je tudi nekaj  posameznih primerov nasilja nad homoseksualci. V letu 2010 so bili trije posamezniki obsojeni na 18 mesecev zapora zaradi napada na gejevskega aktivista.

Na področju medijev poročilo pravi, da se medijske pravice večinoma spoštujejo, zmanjšala pa so se tudi poročila o neposrednem vladnem vplivu na medije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.