Slovenija
1164 ogledov

Največ osebnih izkaznic in potnih listov poteče julija in avgusta

slovenija 30.04.2012 potni list Republike Slovenije, vizum, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Do konca letošnjega leta poteče več kot 40 tisoč osebnih izkaznic in prek 27 tisoč potnih listov. Če se odpravljate v tujino, preverite ali so vaši osebni dokumenti med njimi.

Veljavno osebno izkaznico ima skoraj 1,3 milijona Slovencev, manj kot pol milijona jih ima veljaven potni list, oboje – torej osebno izkaznico in potni list – pa jih uporablja le nekaj manj kot 196 tisoč.

grafika  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Do konca letošnjega leta poteče veljavnost 40.789 osebnim izkaznicam, največ julija in avgusta," so za Žurnal24 povedali na notranjem ministrstvu (MNZ). Statistika je podobna pri potnih listih – največ jih poteče v poletnih mesecih.

Število ljudi, ki so imetniki potnega lista se zmanjšuje – to pomeni, da se vse več Slovencev po poteku potnega lista za izdajo novega sploh ne odločijo.

"Osebna izkaznica pridobiva na svoji potovalni funkciji. Z njo se namreč lahko potuje v kar 37 držav, včasih pa je bilo možno z njo potovati zgolj v sosednje države," pojasnjujejo na MNZ. 

grafika  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Koliko časa pred potekom veljavnosti starega dokumenta se ljudje običajno odločijo za nov dokument, ni mogoče oceniti, pravijo na MNZ: "Potek starega dokumenta je namreč le eden od razlogov za zamenjavo. Državljan namreč lahko oziroma mora dokument zamenjati oziroma predložiti v uničenje tudi pred potekom veljavnosti, če se spremeni osebno ime, če fotografija ne kaže več prave podobe imetnika, če je dokument obrabljen ali poškodovan, če je potni list poln in če državljan spremeni prebivališče, ki je vpisano na dokumentu."

Dejstvo je tudi, da potni list in osebna izkaznica nista obvezna dokumenta. Uraden identifikacijski dokument, ki ga mora imeti vsak polnoletni državljan s stalnim prebivališčem v Sloveniji, je lahko namreč tudi vozniško dovoljenje. 

Slovencev, ki jim je letos potekla veljavnost osebne izkaznice, a se niso odločili za njeno podaljšanje, je skoraj 14 tisoč. V prvi polovici leta je skoraj 24 tisoč državljanom potekla tudi veljavnost potnih listov, vendar se po poteku niso odločili za novega.

"Pred potovanjem preverite veljavnost"

Na upravnih enotah povečano število vlog za nove osebne dokumente zaznavajo vedno pred prazniki in v času poletnih dopustov.

Potni list | Avtor: Jaka Dimc Jaka Dimc
"Takrat se ljudje pogosteje odločijo za pot v tujino, zato takrat vložijo vlogo za izdajo bodisi prvega dokumenta, bodisi zamenjavo dokumenta, ki jim je lahko že potekel, ali pa bo potekel v naslednjih mesecih," pravijo na MNZ in dodajajo: "Državljanom svetujemo, da ob načrtovanju poletnih dopustov v tujino pravočasno preverijo, ali imajo ustrezen in veljaven dokument za potovanje v tujino."

Določene države zahtevajo, da je potni list ob vstopu na njihovo ozemlje veljaven vsaj še pol leta ali več. "Predvsem za potovanja v države z vizumskim režimom velja nasvet, naj se ljudje na turističnih agencijah ali diplomatsko-konzularnih predstavništvih tujih držav pravočasno pozanimajo o posebnih pogojih vstopa v te države," svetujejo na MNZ.   

Vlogo za nov dokument vložite vsaj deset dni pred potovanjem

Državljanom priporočajo, da vlogo za izdajo novega dokumenta vložijo vsaj deset dni pred dnem potovanja. Vlogo lahko vložite na kateri koli upravni enoti. 

Osebno izkaznico vam bodo izdelali v roku štirih delovnih dni po prejemu vloge, potni list pa v sedmih delovnih dneh po prejemu vloge.

Kdaj je za nujno vlogo treba plačati in kdaj ne?

V nujnih primerih sta potni list in osebna izkaznica lahko izdelana in odpremljena na pošto v roku enega delovnega dne po prejemu vloge, v najbolj nujnih primerih lahko celo še isti dan.

Za prioritetno izdajo osebne izkaznice je lani vložilo prošnjo dobrih enajst odstotkov ljudi, potne liste je nujno rabilo skoraj 16 odstotkov Slovencev

"Kot nujna se obravnava vloga, ki je podana iz razlogov, kot so zdravljenja v tujini, nujni službeni opravki v tujini, smrt v tujini, ipd. V takšnih primerih državljanu za hitro pridobitev dokumenta ni treba doplačati višje upravne takse. Če pa državljan želi potni list ali osebno izkaznico hitreje kot v rednih pogodbenih rokih, vendar iz drugih razlogov (npr. vplačano potovanje v tujino, državljan pa je spregledal potek veljavnosti dokumenta), mora za hitrejšo izdelavo doplačati dvakratno vrednost upravne takse," opozarjajo na MNZ.

Če zahtevate nujno izdelavo osebne izkaznice, boste morali zanjo plačati 28,28 evra, sicer pa stane 18,77 evra. Cena običajne izdelave potnega lista je 42,05 evra, za nujne primere pa stane 56,10 evra.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.