Slovenija
20 ogledov

Največ Slovencev na kratka potovanja

potovanje letališče kovček Shutterstock
Povprečno največ denarja na dan je porabil slovenski turist, ki je bival v hotelu ali podobnem objektu (74 evrov), najmanj pa turist, ki je bival v lastnem počitniškem bivališču (16 evrov).

V prvih treh mesecih letos je zasebno potovala petina prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let. Skoraj tri četrtine zasebnih potovanj je bilo krajših, z eno do tremi nočitvami, kažejo podatki državnih statistikov. Turisti so na zasebnem potovanju porabili povprečno 54 evrov na dan.

Po anketnih podatkih je v obdobju od januarja do marca zasebno potovalo okoli 351.000 oseb ali 20 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let, vsi skupaj pa so bili na okoli 674.000 zasebnih potovanjih.

Njaveč krajših potovanj

Glavnina zasebnih potovanj (74 odstotkov) je bilo krajših, to je z eno do tremi nočitvami, 26 odstotkov zasebnih potovanj pa je obsegalo vsaj štiri nočitve.

Več kot polovica (56 odstotka) zasebnih potovanj je potekala v Sloveniji, 44 odstotkov pa v tujini, in sicer od tega 31 odstotkov v Avstriji, 27 odstotkov na Hrvaškem, 13 odstotkov pa v Italiji.

Pri polovici zasebnih potovanj so turisti bivali v plačljivih nastanitvenih objektih, npr. v hotelih in podobnih objektih, ter v zasebnih sobah ali apartmajih. Pri polovici zasebnih potovanj pa so turisti bivali v nenajetih (brezplačnih) nastanitvenih objektih, največkrat pri sorodnikih ali prijateljih (pri 33 odstotkih zasebnih potovanj) ali v lastnem počitniškem bivališču (pri 12 odstotkov zasebnih potovanj).

Slovenci kot turisti so na zasebnem potovanju porabili v povprečju 54 evrov na dan. V Sloveniji so povprečno porabili 40 evrov na dan, v tujini pa v povprečju 66 evrov na dan.

Povprečno največ denarja na dan je porabil slovenski turist, ki je bival v hotelu ali podobnem objektu (74 evrov), najmanj pa turist, ki je bival v lastnem počitniškem bivališču (16 evrov).

80 odstotkov ni bilo na potovanju

Slovenski turist, ki je bival pri sorodnikih ali prijateljih, je porabil povprečno 38 evrov na dan, tisti, ki je bival v drugih najetih nastanitvenih objektih, pa 68 evrov na dan.

Na nobeno zasebno potovanje se v prvih treh mesecih letos ni odpravilo 1,401 milijona ali 80 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let. Največ, 39 odstotkov, kot razlog navajajo finančne razloge, 19 odstotkov pomanjkanje časa zaradi delovnih obveznosti, 16 odstotkov zdravstvene razloge, za 12 odstotkov pa ta letni čas ni bil primeren za potovanje.

Na vsaj en enodnevni izlet (brez nočitve) v tujino se je v prvem četrtletju odpravilo 10 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let. Vseh enodnevnih izletov v tujino je bilo 445.000, 88 odstotkov je bilo zasebnih. Na enem zasebnem enodnevnem izletu v tujini so porabili povprečno 47 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.