Slovenija
11 ogledov

Največ smrti ob četrtkih

Smrtnih žrtev je bilo lani največ med delavci v gradbeništvu, umirali pa so tudi Žurnal24 main
Nesreče pri delu. Lani 15 tisoč poškodovanih, mrtvih 22. Največ žrtev med gradbinci.

Poškodovani. Lani se je na delovnem mestu ali na poti v službo poškodovalo nekaj manj kot 15 tisoč delavcev, kar je le malenkost manj kot leto prej, ugotavljajo na Inšpektoratu Republike Slovenije za delo (IRSD). Od tega je bilo 22 nesreč smrtnih (v letu 2009 pa 25).

Pretirano samozavestni
Največ delavcev, ki so zaradi poškodb na delu umrli, je bilo starejših od 50 let, v čemer Slovenija odstopa od povprečja držav članic Evropske unije.

Težje niso tako težke
Prijave. Delodajalci so lani inšpektoratu prijavili 471 težjih nesreč; največ jih je bilo v gradbeništvu, sledi pa javna uprava (zlasti obramba in policija ter izobraževanje). "V marsikaterem primeru nesreče ne bi bilo treba prijavljati kot takšne s hujšimi poškodbami," opažajo na IRSD.

Starejši delavci so namreč lojalnejši in se želijo pred delodajalcem dokazati, fizično pa dela ne morejo več opravljati tako kot nekdaj, pojasnjujejo na IRSD.

Poleg tega pri starejših generacijah ni bilo toliko poudarka na varnosti in zdravju pri delu, razlagajo.

Vzroki smrti so bili največkrat ti, da je delavec padel z višine ali pa se je nanj prevrnilo breme, udaril ga je električni tok ali povozil stroj. "Ti vzroki nakazujejo delavčevo pretirano samozavest in neustrezen način dela," menijo na IRSD.

Lani se je največ smrtnih poškodb zgodilo ob četrtkih, in sicer od 12. do 13. ure.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.