Slovenija
18 ogledov

Največ težav delali vozniki tovornjakov

(Foto: Dare Čakeliš) Žurnal24 main
"Za vožnjo, ki traja 35 minut, si potreboval 6 ur," je bila ogorčena bralka, katere fant je v petek obtičal na primorski avtocesti. Policija: zastoje povzročila vozila brez zimske opreme.

Slednja je želela z nami deliti petkovo potovanje njenega fanta iz Logatca v Divačo. Ob 13.30, ko se je odpravljal z dela v Logatcu, na strani Prometno-informacijskega centra (PIC) ni bilo zaslediti niti besede, da bi bile na primorski avtocesti težave, zato mu je svetovala, da naj zapelje nanjo.

DRSC: Prva akcija uspešna

Akcija zimske službe ob prvem sneženju je bila na cestah v upravljanju Direkcije RS za ceste uspešna, so sporočili z direkcije. V akciji po vsej državi je sodelovalo 730 cestarjev, strojnikov in voznikov, 315 tovornih vozil, 55 drugih vozil in 70 različnih strojev. Ob 285 plugih je sodelovalo tudi 107 avtomatskih posipalcev in 202 vlečna posipalca.

Okrcali voznike
Na DRSC so ob tem okrcali voznike, saj je na cestah, ki so v pristojnosti DRSC do zastojev prihajalo predvsem zato, ker se tovorna vozila niso izločala sama, kot to narekuje uredba. S terena so poročali tudi o težavah tovornih vozil zaradi slabe opremljenosti, so še zapisali na direkciji.

"Njegova usoda je bila s tem zapečatena. Le nekaj kilometrov naprej, pri počivaliscu Studenec, se je ustavil. Ura je bila 14.00. Do 16.45 se je premaknil celih 300 metrov. Ker sva bila ves čas v stikih, sem iz prve roke dobivala informacije kaj se dogaja," opisuje bralka.

Ob 17.15 je nato le uspela priklicati "nekoga iz cestnega podjetja, ki skrbi za avtoceste" in ko mu je povedala, kaj se dogaja, je bil presenečen, da je na avtocesti takšen zastoj. "Razloga zakaj je do tega prišlo, mi ni znal povedat."

Le nekaj minut kasneje pa se na PIC, kot pravi bralka, pojavi obvestilo o zastoju na omenjenem odseku. Bralka kot razlog za to, da tam ni bilo objavljenih informacij o tem med 13.43 in 17.20, vidi v policistih.

"Do omenjenega dogodka ne bi prišlo, če bi pristojni opravljali svoje delo.
Vse, kar je bilo potrebno storiti je, da bi vozila, ki niso imela zimske
opreme, izločali iz prometa. Ali res prosimo preveč?"

Podobno zgodbo nam je v petek zaupal tudi bralec Aleš, ki je več ur čakal na istem odseku.

Policija: na terenu 170 policistov
S policije so medtem sporočili, da je bilo včeraj na terenu 170 policistov, na območju, kjer je snežilo, pa se je zgodilo 64 prometnih nesreč.

Največ težav so povzročali predvsem zdrsi vozil in večje zapore prometa zaradi težav s snegom. Policisti pa so medtem nadzirali spoštovanje prometne signalizacije in izločanje tovornih vozil iz prometa. Kljub temu pa so zabeležili 19 zdrsov tovornjakov. Ustavili pa so tudi več voznikov, ki so vozili brez zimskih pnevmatik.

KAKŠNO VREME NAS ČAKA JUTRI? PREVERITE NA TEJ POVEZAVI.

Možje v modrem zato voznikom svetujejo, da naj najprej poskrbijo za obvezno zimsko opremo na svojih vozilih, na pot pa naj se odpravijo prej kot običajno. Da ne bo prihajalo do nesreč, pa naj ne spreminjajo smeri vožnje sunkovito, še posebaj na izpostavljenih delih cest, kjer se pogosteje pojavlja poledica.

Voznikom tovornih vozil pa priporoča, da naj se na pot odpravijo le, če je to nujno in ob doslednem spoštovanju prometne signalizacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.