Slovenija
28 ogledov

Največ trakov prerežejo tik pred volitvami

ribja brv Anže Petkovšek
Velik del županov investicije, predvsem v infrastrukturne projekte in olepševanje okolice, tempira tako, da se zaključijo tik pred lokalnimi volitvami.

"Aprila 2012 smo pričeli z največjo, najpomembnejšo investicijo v več pogledih, tako finančno kot z vidika obsežnosti in zahtevnosti izvedbenih del ter vloženega strokovnega znanja," je ob predstavitvi obnove starega mestnega središča v Celju - prenovili so 13.200 kvadratnih metrov mestnih tlakov - pred dnevi povedal župan Bojan Šrot.

Celjani bodo lahko zaključek del proslavili danes ob sedmih zvečer - natanko en mesec pred lokalnimi volitvami. Stroški obnove so znašali nekaj manj kot enajst milijonov evrov. "Pridobili smo nepovratna evropska sredstva v višini 7,6 milijonov evrov, delež Mestne občine Celje pa je bil 3,2 milijona evrov," pojasnjuje Šrot. 

Pet pred dvanajsto zaključek obnove konec tudi v prestolnici

"Cankarjevo nabrežje bo urejeno v začetku septembra, odvisno od vremenskih razmer," na ljubljanski mestni občini (Mol) odgovarjajo na vprašanje kdaj bodo zaključili obnovitvena dela, s katerimi so v središču Ljubljane začeli v začetku junija. "Prometa je vsaj 70 odstotkov manj kot običajno," nam je potarnal eden od najemnikov prostorov ob Ljubljanici, kjer dela te dni zaključujejo, a zaradi morebitnih nevšečnosti ne želi biti imenovan. "Predvsem je bilo manj turistov, ki se jih v poletnih mesecih tukaj sicer gnete. Po vrh vsega pa smo morali v tem času za deset dni naše prostore povsem zapreti."

V središču Ljubljane so se sredi poletja lotili tudi sanacije Ribje brvi, ki povezuje Cankarjevo in Hribarjevo nabrežje. Za novo konstrukcijo mostu je občina odštela skoraj 700 tisočakov. "Potrebno je še montirati pohodno površino s talnim gretjem in steklene ograje ter zaključiti priključke na Cankarjevo in Hribarjevo nabrežje, kar bo predvidoma izvedeno do začetka septembra," pojasnjujejo na Molu, kjer še pravijo, da bo po tehničnem pregledu in odpravi morebitnih pomanjkljivosti uporabno dovoljenje predvidoma izdano sredi septembra - le dva tedna pred volitvami.

V Krškem so gradbinci tik pred ciljno črto, ko gre za obnovo starega mestnega jedra na območju Zatona in Valvazorjevega nabrežja. Obnovitvena dela bodo zaključili v naslednjih dneh. 

"Pri nas tega ne počnemo"

"Tega pri nas ne počnemo, ker če čakaš na vso državno birokracijo, tudi ne moreš načrtovati zaključka neke investicije točno pred volitvami," pravi Franc Kramar župan Bohinja. "Vem pa, da se nekateri župani trudijo v tej smeri, kar je na nek način človeško. Vsak želi pokazati, da nekaj dela. Morda ne bi bilo slabo, da bi tudi kakšna vlada pred koncem mandata prerezala kakšen trak," še dodaja.

"Projekti so v precejšnji meri nastavljeni na mandat. Če jih določen župan začne, je logično, da jih tudi zaključi. Če se izkaže, da se bo investicija zavlekla, se potem običajno res poskuša s projektom pohiteti, da se zaključi znotraj mandata. Seveda gre razloge za to iskati tudi v promociji, ki jo župani s tem dobijo pred volitvami. Pri tem mora vsak župan oceniti, ali je takšno početje smiselno. Hitro se jim lahko očita, gre za predvoline poteze, kar ni zaželeno," poudarja Robert Smerdelj, predsednik združenja slovenskih občin. 

Sicer pa po njegovem večjih investicij ni mogoče zastaviti tako, da bi se zaključile nekaj tednov pred volitvami: "Če je investicija v uporabi že več mesecev, bi čudno izgledalo, da se z otvoritvijo čaka na tedne pred volitvami. Projekt tempirati tako, da se bo zaključil zadnji mesec, pa je spet zelo tvegano. Sploh pri gradbenih investicijah se lahko zaplete z javnimi naročili, inšpekcijami in podobnim."

Preberite še komentar: "Naj si vzame tisti odstotek, vsaj nekaj je naredil!"

 

Popravek občine Celje:
Gre za navedbo napačnih informacij, saj je celotna vrednost (obeh faz) prenove mestnega jedra znašala 7,6 milijona evrov, od tega je bilo 4,4 milijone nepovratnih evropskih sredstev, delež Mestne občine Celje pa je bil 3,2 milijona evrov.

Komentarjev 6
  • Žurnalček 17:12 05.september 2014.

    Kva je narobe z Šiško . Dej, a mora res vsak vedet da si s kmetov !

  • Žurnalček 17:05 05.september 2014.

    David JUG in Natej KOŠIR !A kar dva sta morala biti , da sta sklamfala skup tale zmazek. In našla za primerjavo glih Ljubljano . Kva se nista obregnila v Brezovco , ko imajo na cesti še lanski posipni ...prikaži več pesek al pa općine z SLS županni , ki so tako zapufane , da še za sjkret pair nimajo dnarja. Ne vsak hurac se vtakne v LJ, če ima le 5 min. cajta. . KMETIČI ODHEBITE IN BRIGAJTE SE ZA SVOJA RURALNA OBMOČJA IN ZA SVOJE ŽUPANE. Mojga na mir puste kretmenčkovi !

  • kapibara 15:55 05.september 2014.

    Saj LJ župan tudi investira - prst v rito občanov...